top of page
Yazarın fotoğrafıM.Murat Gülgün

PCT Sisteminde Patent Koruması

Güncelleme tarihi: 27 Ağu 2021



1) PCT sistemi nedir?

PCT, patent konusu bir buluşun birden fazla ülkede korumaya tâbi olması için, Patent Cooperation Treaty (Patent İşbirliği Anlaşması) 153 ülkenin tarafı olduğu bir anlaşmadır. PCT sayesinde, patent başvuru süreci kolaylaştırılmış, masraflar indirgenmiş ve buluşun yenilik faktörünü kaybetmemesi için buluş sahibine rüçhan hakkı tanınmıştır.


2) PCT sistemi bir buluşu dünya çapında korur mu?

PCT sistemi her ne kadar birden fazla ülkede tanınan ve korunan bir patent mekanizması sunsa da, dünya çapında bir koruma sağlamamaktadır. Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan başvurudan itibaren 30 ay içerisinde tescil talep edilen üye ülkelerin ulusal ofislerine ayrı ayrı başvurulması gerekir. Bu ülkelerdeki patentlenebilme kriterleri sağlandığı takdirde patent hakkı tanınır.


3) PCT sistemi hangi ülkeleri kapsar?

2019 itibariyle PCT sistemine dahil 153 ülke mevcuttur. Bu ülkeler iki harfli kodlarla ifade edilmektedir. Buluş sahibi başvuru aşamasında bu kodlar ile buluşunu korumak istediği ülkeleri belirlemektedir. Örneğin, buluşunu Almanya ve Costa Rica’da korumak istiyorsa DE ve CR kodları üzerinden işlem yapmaktadır.


4) PCT sisteminin avantajları nelerdir?

  • Buluş sahipleri her bir ülke için ayrı ayrı patent başvurusu yapmak yerine tek bir başvuru ile aynı etkiyi elde ederek zamandan tasarruf ederler.

  • PCT sistemindeki başvuruyu takiben hazırlanan uluslararası araştırma raporu, yazılı görüş ve ön inceleme raporu sayesinde, buluş sahipleri buluşlarının patentlenebilirliği konusunda uzman bilgisi edinir. Bu sayede başvuru konusu ülkeleri daha bilinçli şekilde belirleyerek maliyetten tasarruf ederler.

  • PCT sisteminde ulusal ofise yapılan başvurudan itibaren 30 ay içerisinde diğer patent ofislerine başvuru yapılabilir. Bu sayede planlama, araştırma, çeviri gibi faaliyetler için buluş sahibi için uzun bir zaman dilimi mevcuttur.

  • PCT sistemine tâbi patentler uluslararası yayın dolayısıyla daha fazla kişinin erişimine açıktır. Bu sebeple hem lisanslama hem de ihlallerin engellenmesi bakımından avantajlı konumdadır.


KAYNAKÇA


YAZAR

Av. M. Murat Gülgün

Av. Sena Sevindi

Comments


bottom of page