top of page
Yazarın fotoğrafıGirişim Sermayesi Ekibi

Girişim Sermayesi Bülteni 12. Sayı

Güncelleme tarihi: 27 Ağu 2021



I. Birleşme & Devralmalar


MERCK & CO

  • Dünyaca ünlü ilaç şirketi Merck & Co, kanser alanındaki portfolyosunu genişletmek için yaptığı büyük yatırımlara devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Aralık ayında, şirketin genetik mutasyonları hedefleyen kan kanseri tedavi yöntemi sebebiyle ArQule’ye 2.7 milyar dolar değerinde yatırım yapan şirket, ABD’de kanser araştırmaları ve kanser ilaçları alanında sektöründe tanınmış bir şirket olan Seattle Genetics’in 1 milyar dolar değerindeki hisselerini satın alacağını açıkladı. Şirketler, Seattle Genetics tarafından geliştirilen kanser tedavisi ladiratuzumab vedotin adlı ilacı birlikte geliştirmeye devam ederek satacaklarını duyurdu.


ARM HOLDING DEVRALMASI

  • Teknoloji devi NVIDIA, daha önce 32 milyar dolara Softbank tarafından satın alınmasıyla gündeme gelen çip geliştiricisi İngiliz şirket Arm Holding’i 40 milyar dolara devralacağını açıkladı. Devralma anlaşmasında dikkat çeken husus ise NVIDIA’nın, hedef şirketin IoT departmanını bünyesinde istememesi oldu. Söz konusu devralma, NVIDIA’nın Brexit sonrası İngiltere teknoloji pazarında etkisini artırma arzusunun apaçık bir şekilde dışavurumu niteliğinde.


TİK-TOK & ORACLE

  • Trump yönetiminin gündemini uzunca süredir hayli meşgul eden Tik-Tok dramasında sona yaklaşılıyor. Uygulamanın geliştiricisi Çin menşeli ByteDance şirketi, ulusal güvenlik kaygıları sebebiyle Beyaz Saray tarafından tüm ABD’de yasaklanması gündeme gelen Tik-Tok’un Birleşik Devletler ayağı için Oracle ile anlaşmaya vardı. Tik-Tok’a ilişkin erişim kısıtlaması kararının yürürlüğe girmesine kısa bir süre kala açıklanan bu haber sonrasında gözler önümüzdeki günlerde detayları açıklanması beklenen anlaşmaya çevrildi. Anlaşmanın kapsamında bir satın almanın olup olmadığı merak ediliyor.


DELTA INVEST KONSORSİYUM

  • Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen kurumları için bünyesinde istihdam ettiği 30 binden fazla çalışanıyla sunduğu çağrı merkezi ve katma değerli müşteri ilişkileri hizmetleriyle adından çokça söz ettiren Arvato CRM Türkiye, Almanya merkezli girişim sermayesi fonu Delta Invest öncülüğünde kurulan konsorsiyum tarafından satın alındı. Satın almayla birlikte yeni bir görünüme kavuşan şirketin adının Mayen olarak değiştirilmesine karar verildi. Söz konusu satın almayla ilgili açıklama yapan şirket CEO’su Soner Cesur, Mayen’i dünyanın en yüksek müşteri memnuniyetini sağlayan çağrı merkezi platformu haline getirmek hedefinden söz etti.

Halka Arz


E-TİCARET

  • Polonya’nın uzunca süredir e-Bay ve Amazon ile rekabet içinde olan e-ticaret devi Allegro, 266,54 milyon dolarlık hissesini halka arz etti. Bunun Varşova borsasında uzun yıllardır görülen en büyük pay arzı olduğu rapor edildi. Şirket, söz konusu kararın şirketin mevcut borçlarının ödenerek pazarın devleriyle rekabette elinin güçlenmesi amacıyla alındığını açıkladı. Küresel operasyonlar için Goldman Sachs International ve Morgan Stanley & Co ile çalışmakta olan şirketin Haziran sonunda aktif müşteri sayısı 12.3 milyondu.


II. Yatırımlar


-yabancı-


ÇEVRİMİÇİ SAĞLIK HİZMETLERİ

  • Dünya üzerindeki etkileri hala devam eden ve uzunca bir süre de devam etmesi beklenen Koronavirüs pandemisi sağlık sektöründeki girişimlerin artmasına yol açtı. Bunun bir sonucu olarak 2013 yılından beri kullanıcılarına çevrimiçi sağlık hizmetleri sağlayan Medefer, Nickleby Capital öncülüğünde 10 milyon Euro değerinde yatırım aldığını paylaştı. Özellikle uzaktan sağlık hizmetlerinin gündemde olduğu pandemi döneminde sağlık sektörün daha birçok gelişmeye gebe olduğu konusunda kuşku yok.

CURIO

  • İçerisinde sesli haberlerin sunulduğu ve kısa zamanda Avrupa’nın en güvenilir haber ağlarından birine dönüşen Curio, 7,6 milyon Euro daha yatırım alarak, kurulduğu günden beri aldığı toplam yatırımı 9,2 milyon Euro’ya yükseltti. Sesli haberlerinin içeriği için The Wall Street Journal, The Washington Post ve The Economist gibi dünyaca ünlü haber şirketleriyle çalışan İngiliz girişiminde geçtiğimiz sene 18 milyon dakikalık içerik oynatıldı. Bilgiyi herkes için erişilebilir kılma amacıyla yola çıkan girişim ayrıca Google tarafından Yılın Uygulaması seçilmişti.

START-UP

  • Çinli girişimler son aylarda bu miktar hızla artmış olmakla birlikte 2020’nin ilk sekiz ayında yatırımcılardan 33 milyar dolar değerinde yatırım aldı. Şangay merkezli bir start-up olan DominantTech’in CEO’su Zong Wenhao, aylar süren belirsizliğin ardından şirketin sermayesinin artmasına elverecek bir duruma evrilen finansal ortamın Çinli girişimciler için büyük bir lütuf olduğunu söyledi. Wenhao’ya göre Çin Halk Bankası’nın attığı ekonomik hamlelerinin de etkisiyle canlanan pazarın halen daha arzulananın gerisinde olduğu bir gerçek olsa da Çinli girişimciler kar edebilmiş olmaktan memnunlar. Pandeminin etkisiyle uzaktan sağlık hizmetleri ve uzaktan öğrenme hizmetleri sunan girişimlerin sayısının da hızla artmasıyla bu alanda rekabetin önümüzdeki aylarda daha da artacağı öngörülmekte.

-yerli-


TECH

  • Kozmetik sektöründe adını duyurmasıyla kısa zamanda ilgileri üzerine çeken ve İngiltere şirketi Croda’dan 1.5 milyon sterlin değerinde yatırım alan Anadolu Üniversitesi ve İstanbul Şehir Üniversitesi spin-off’u Entekno tarafından geliştirilen ‘MicNo’ tanecik teknolojisi sayesinde birkaç yıl içinde koruyucu güneş kremi pazarında şirketin iyiden iyiye sağlam bir yer edineceği konuşulmakta. Girişim, 160 milyon TL değerlemesiyle adından söz ettirmektedir.

YAZILIM

  • Markalara, tüketici geri bildirimini sağlayarak mikro hedefleri konusunda içgörü sunmayı amaçlayan ve şimdiden kullanıcı sayısı 30 bini aşmış bulunan yeni nesil SaaS araştırma ve performans odaklı pazarlama platformu Pollective, Kuveyt Türk ile Vakıf Katılım tarafından desteklenen KT Portföy Teknogirişim Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’ndan 1 milyon TL tutarında yatırım aldığını duyurdu. Yatırımın, Türkiye Pazar araştırması sektörünün dijitalleşmesine hız kazandırarak ekonomik bir dönüşüme öncülük edeceğine şüphe yok.

E-SCOOTER

  • Büyükşehirlerde son zamanlarda görmeye oldukça alıştığımız elektrikli scooterların şehir ulaşımına getirdiği yenilik tartışılmaz boyuttadır. Her ne kadar geç olmuş da olsa son zamanlarda Türkiye’de de rekabetin iyiden iyiye kendini hissettirmeye başladığı bu pazarda dünyada elektrikli scooterların yaygınlaşmasının öncüsü olan ABD devi Bird’ün de yerini alacağı konuşulmakta. Bird’ün Türkiye’de uygulayacağı iş modeli henüz netleşmiş olmamakla birlikte ilk etapta kendi tasarladığı ve ürettiği elektrikli scooterları Roboto Teknoloji distribütörlüğünde satmayı planladığı ve 2021 yılı ile birlikte paylaşımlı scooter kiralama sistemine geçebileceği belirtiliyor. Şirketin pazara doğrudan paylaşımlı kiralama modeliyle girmemesinin sebebinin söz konusu iş modelinin henüz Türkiye’de düzenlenmemiş bir alan olması ve dolayısıyla riskler barındırması olduğu konuşuluyor. Dünya devi şirketin, Türkiye’de elektrikli scooterlara olan ilgiyi fark etmesinin bu yatırım kararında büyük rolü olduğu ise ortada.

OYUN GİRİŞİMİ

  • Türkiye’yi gelecekte küresel anlamda gururlandırma potansiyeline sahip oyun girişimlerine yatırım yapmak amacıyla WePlay Ventures’ın ilk 3 yıl içerisinde Türkiye menşeli 30’dan fazla girişime yatırım yapması planlandı. Henüz gelişme aşamasındaki girişimlere sermaye yanında know-how ve network imkanları da sunacak olan oluşum Türkiye’nin oyun girişimlerinin dünyadaki başarısını sağlamayı amaçlıyor. WePlay Ventures, ekibinde yer alan Riot Games Türkiye eski Genel Müdürü ve Türkiye E-Spor Federasyonu yönetim kurulu üyesi ve aynı zaman Blaze E-sports kurucusu olan Bora Koçyiğit gibi isimlerden oluşan ekibiyle de dikkatleri cezbediyor.


III. Genel Haberler


WTECH YAZILIM

  • Teknolojide Kadın Derneği WTech tarafından, Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (STEM) alanlarında tahsilini tamamlayan gençlere yönelik olarak Denizbank, UiPath ve Linktera’nın desteğiyle verileceği açıklanan ‘Robotik Süreç Otomasyonu Yazılımcısı’ (RPA Developer) Programı kapsamında sunulan iş garantili eğitimlerle, Türkiye’nin söz konusu alandaki işgücü ve özellikle kadın istihdam açığının kapatılması hedefleniyor. 7 Eylül ile 9 Ekim tarihleri arasında ücretsiz ve çevrimiçi olarak verilecek eğitimlere katılan katılımcılar, eğitimin sonunda kendilerine verilecek sertifikayla Robotik Süreç Otomasyon Yazılımcısı olarak çalışmaya başlayabilecekler. Mesleklerin otomasyonu açısından büyük önem taşıyan bu iş alanının yaratacağı dönüşüm, Türkiye’de tüm mesleklere ciddi katma değer getirecek.

ZOOM (2FA)

  • Karantina döneminde eğitimden, ofis toplantılarına kadar onlarca çevrimiçi toplantıya aracılık eden Zoom, kimi kullanıcılarının kafasında oluşan güvenlik ile ilgili soru işaretlerini gidermek amacıyla geliştirdiği iki faktörlü doğrulama özelliğini duyurdu. Zoom 2 faktörlü doğrulama uygulaması ile kullanıcılar Google Authenticator, Microsoft Authenticator ve FreeOTP benzeri Zaman Bazlı Tek Seferlik Parola (TOTP) oluşturarak kullanıcılarının kimliğini doğrulayan uygulamaları kullanabilecek. Buna ilaveten, Zoom tarafından SMS ile kod gönderilmesi ya da telefon çağrısı aracılığıyla kimlik doğrulamanın ikinci aşaması tamamlanacak.

E-SCOOTER YÖNETMELİĞİ

  • Birçoğumuz için çoktan vazgeçilmez bir hale gelen, mikro ulaşımın önemli parçası mikro elektrikli scooterlarlarla ilgili T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından getirilmesi planlanan düzenleme konusunda Bakanlık tarafından ilk adım atıldı. Oluşturulan taslak yönetmeliğe göre plaka zorunluluğu getirilecek olan e-scooterlar için şehir içi güzergâhlar belirlenecek. Buna göre e-scooterların şehirlerarası yollar ile azami hız sınırı 50 km/s ve üzeri olan karayollarında kullanılması yasaklanacak. Ayrıca e-scooterlar için sektörel standartlar belirlenerek sürüş güvenliği arttırılacak. Paylaşımlı Scooter İş modelinin belli standartlara kavuşturulması amacıyla çıkarılması amaçlanan yönetmelik üzerinde çalışmalar devam etmekte.

IV. Araştırma: STARTUP EKOSİSTEMİ

  • Salgın döneminin startuplar için yarattığı hava olumlu olmaktan çok uzak. Bu süreçte birçok startupı henğzçok erken aşamada kapanmaya götüren çeşitli birçok neden ortaya çıktı. Bunlar başlıca aşağıdakiler gibiydi.

Startuplar her şeyden önce nakit yönetimlerine dikkat etmelidirler. Pandeminin ne kadar süreceği bilinmemekte olup nakit sıkıntısını giderecek yatırımların gelmesi gittikçe daha da zorlaşacaktır.

Birkaç sektör dışında hemen hemen her sektör için hakim olan güvensizlik nedeniyle şirket değerlemeleri de ciddi şekilde düşüş gösteriyor. Yatırım çekmenin zor olduğu bu süreçte birçok startup bu güvensizlik ortamında öz kaynaklarını harcamak zorunda kalarak kapanmak zorunda kalıyor.

Ayrıca bu sancılı sürecin getirdiği karmaşık duygu durumları sebebiyle bir takıma liderlik göstermek zor bir hale gelebiliyor. Startupların ellerindeki yetenekleri kaybetmemeye yönelik bir tutum sergilemesi gerekmekte.


Startupların gelişimi büyük oranda kişisel ilişkiler ve sosyal iletişimlerden gelir. Kuluçka merkezlerinden veya ortak çalışma alanlarından zorunlu fiziksel kopukluğun getirdiği sosyal kopukluk sebebiyle takım ruhu azalabilir.


Kriz sebebiyle zarar gören sektörü veya müşteri çevresini değiştirmek her zaman bir opsiyon olarak görülmelidir.


V. Patent

  • Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey tarafından yönetilen Birleşik Devletler menşeli FinTech şirketi Square, patent trollerine karşı kriptopara patentlerinin bir havuzda toplanarak blokzincir teknolojilerinin inovasyonu için açık kaynak sağlanabilmesi amacıyla bir konsorsiyum kuruyor. Buna göre, The Cryptocurrency Open Patent Alliance (COPA)’ın kuruluş amacının ardında yatan felsefe, temel kriptopara teknolojilerinin patentlerine açık erişimin toplumun gelişimi ve inovasyonun sağlanabilmesi için bir zorunluluk olduğu düşüncesi.

Sistem, konsorsiyumun üyelerinin kripto ve blokzincir patentlerini COPA’nın kütüphanesinde bir arada tutarak, geliştirilen teknolojilerin herkes için ulaşılabilir kalmasını mümkün kılmayı amaçlıyor.

Benzer bir girişim telif haklarıyla ilgili olarak müzik endüstrisinde de gerçekleştirilmeye çalışıldı. Programcı ve müzisyen olan Damien Riehl ve Noah Rubin tarafından geliştirilen yazılım yardımıyla mümkün olan her melodi üretilip bunlara ilişkin telif haklarının ortak bir havuzda toplanarak herkesin erişimine açık tutulması ve şarkıcıların şarkılarında kullanılan her ses için davalarla karşı karşıya kalmalarının önlenmesi amaçlandı.


VI. Dikkat Çeken: SOPSY

  • “2021'de internetten yapılan satışlar %95 artacak ve 4.7 trilyon dolar’a ulaşacak. Yani müşterileriniz alışverişlerinin çok daha fazlasını cep telefonundan ve bilgisayardan yapacak.”

Websitesinde Statista tarafından yapılan bu öngörüye yer veren Sopsy’nin kuruluş felsefesini bu sözle özetlemek mümkün. Sopsy, e-ticaret konusunda en az bilgiye sahip insanın bile hiçbir karışık süreçle yüzleşmeksizin, ürünlerini en basit biçimde çevrimiçi olarak satışa sunabileceği bir pazar.


Sopsy’nin bu alandaki iddiası ise, diğer e-ticaret platformlardan farklı olarak kullanıcılarına anlaşılması zor arayüzler sunmaksızın 1 dakikadan kısa sürede e-ticarete adım atmalarını sağlayacak bir platform olmak. Sopsy, e-ticaret faaliyetine başlamak isteyen ancak karmaşık süreçlerden dolayı gözü korkan herkes için ürünleri çevrimiçi bir vitrine çıkarmanın kolay bir yolu. Sunduğu hizmetler karşılığında oldukça ucuz bedeller talep eden Sopsy, kendi kurucularının deyişiyle, diğer e-ticaret firmalarına rakip olmak için kurulmuş bir firma değil; bunun yerine herkesin ürünlerini rahatça ve hızlıca satışa çıkarabileceği bir altyapı sunmayı amaçlayan bir firma.


VII. Ve Diğer Her Şey

  • 2012 yılından beri henüz kurulma aşamasında olup geleceğe yönelik umut vadeden birçok girişime destek olan Startup Wise Guys fonu, İtalya pazarına açılmayı hedefleyen B2B iş modeline sahip ve SaaS startuplar için yeni yatırım programının başvurularının açıldığını duyurdu.

Çekirdek yatırımlar sonrasında fon tarafından gerçekleşen 3 aylık programlar ve takip eden yatırımlar sayesinde, programa katılan startuplar şirket değerlerini kısa sürede yükseltebiliyor.

Kabul edilen girişimlerin seviyesine göre farklı destek paketleri de sunan program, Avrupa pazarına girmeyi hedefleyen startuplar için de oldukça doğru bir başlangıç noktası olma niteliğinde. Ayrıca katılımcılara program boyunca mentorluk yapacak uluslararası uzmanlar sayesinde de büyümekte olan girişimlere know-how aktarımı sağlanabilecek.


Program Kasım ayında olup başvurular 2 Ekim 2020‘ye kadar devam edecektir. Başvuru için tıklayınız.


KAYNAKÇA

https://www.reuters.com/article/seattle-genetics-stake-merck-co/update-1-merck-to-buy-1-bln-stake-in-seattle-genetics-co-develop-cancer-therapy-idUSL4N2GB2Q5

https://capslocknext.com/nvidia-cip-devi-arm-holdingsi-40-milyar-dolara-satin-aliyor/

https://news.crunchbase.com/news/briefing-9-14-20/

https://egirisim.com/2020/09/09/arvato-crm-turkiye-almanya-merkezli-yatirim-fonu-delta-invest-liderliginde-satin-alindi/

https://www.reuters.com/article/allegro-ipo/update-1-polish-commerce-platform-allegro-confirms-ipo-plans-idUSL8N2GB0J3

https://capslocknext.com/cevrimici-saglik-hizmeti-saglayan-medefer-10-milyon-euro-yatirim-aldi/

https://capslocknext.com/sesli-haber-platformu-curio-7-6-milyon-euro-yatirim-aldi/

https://asia.nikkei.com/Business/Finance/Chinese-venture-capitalists-take-a-shine-to-startups-again

https://webrazzi.com/2020/09/08/160-milyon-tl-degerlemesi-ile-dikkatleri-uzerine-ceken-teknoloji-sirketi-entekno/

https://webrazzi.com/2020/09/07/arastirma-ve-performans-odakli-pazarlama-platformu-pollective-1-milyon-tl-yatirim-aldi/

https://egirisim.com/2020/09/13/abd-merkezli-paylasimli-elektrikli-scooter-girisimi-bird-turkiyeye-mi-giris-yapiyor/

https://egirisim.com/2020/09/10/turkiyedeki-erken-asama-oyun-girisimlerine-yatirim-yapmak-amaciyla-weplay-ventures-kuruldu/

https://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/robotik-surec-otomasyonu-yazilimcisi-egitimleri-basliyor-41608064

https://egirisim.com/2020/09/14/zoom-kullanicilarin-guvenligini-artirmak-amaciyla-iki-faktorlu-dogrulama-ozelligini-duyurdu/

https://capslocknext.com/ulastirma-ve-altyapi-bakanligi-e-scooter-yonetmeliginde-ilk-adimi-atti/

https://theconversation.com/a-survival-guide-for-startups-during-the-coronavirus-pandemic-136560

https://cointelegraph.com/news/square-launches-cryptocurrency-patent-alliance-to-fight-the-trolls

https://webrazzi.com/2013/03/04/sopsy-com/

https://startupwiseguys.com/


YAZAR

Girişim Sermayesi Ekibi


Commentaires


bottom of page