top of page
Yazarın fotoğrafıGirişim Sermayesi Ekibi

Girişim Sermayesi Bülteni 4. Sayı

Güncelleme tarihi: 28 Mar 2021



I. Birleşme & Devralmalar

  • E-ticaret pazarına yönelik piyasa araştırması ve fiyat optimizasyonu alanında faaliyet gösteren Türkiye merkezli teknoloji girişimi Prisync, İngiltere merkezli rakibi Competitor Price Watch’u satın aldığını duyurdu.

  • Goldman Sachs, müşterilerine dijital varlık yönetimi platformu sunuyor ve robo-advisorlar aracılığıyla hizmet veren varlık yönetimi girişimi Folio’yu satın alacağını açıkladı. Regülatör onayı bekleyen satın almanın 2020 yılının üçüncü çeyreğinde kapatılması bekleniyor. Şu anda Folio için Goldman Sachs'ın ne kadarlık bir tutar ödediğini bilinmiyor.

  • Bu hafta, Uber’in gıda dağıtım şirketi Grubhub’ı satın almak için teklifte bulunduğu söylentileri yayıldı. Potansiyel anlaşma haberi, Grubhub’ın hisselerinin yükselmesine neden oldu. Uber Eats-Grubhub anlaşmasındaki detaylar ve miktar hakkında ise resmi bir bilgi henüz yok.

  • Facebook, web tabanlı animasyonlu gif arama motoru ve platform sağlayıcısı Giphy'yi Axios’un bildirdiğine göre yaklaşık 400 milyon dolarlık bir anlaşma ile satın alacağını duyurdu. Facebook tarafından anlaşmanın koşulları ile ilgili bilgi gelmedi.

  • Eğlence ve spor sektörü ile sanal gerçeklik teknolojisini buluşturan girişim NextVR, Apple tarafından satın alındı. Girişim, konser ve çeşitli spor organizasyonlarını 360 derecelik canlı yayınlar ile kullanıcılarına aktarıyor. 100 milyon dolara tamamlandığı söylenen satın alma anlaşmasının finansal detayları ile ilgili resmi bir bilgi ise paylaşılmadı.

II. Yatırımlar


INTEL CAPITAL

  • Çip devi Intel’in girişim sermayesi ayağı Intel Capital, 11 teknoloji girişimine toplam 132 milyon dolarlık yeni yatırım yaptığını duyurdu. Intel Capital’in portföyüne katılan şirketler Anodot, Astera Labs, Axonne, Hypersonix, KFBIO, Lilt, MemVerge, ProPlus Electronics, Retrace, Spectrum Materials ve Xsight Labs; yapay zeka (AI), autonomous computing (AC) ve çipset tasarımı, yarı iletken sektörü gibi alanlarda inovatif çalışmalar yapıyorlar.

GIDA-E TİCARET

  • Güney Kore merkezli market teslimat girişimi Market Kurly, E serisi yatırım turunu toplam 160 milyon dolarlık yatırımla tamamladı. Kurly, teslimatları ertesi sabaha yetiştirmesi ve kullanıcılara bünyesindeki ürünlerin fiyatlarını ve kalitelerini karşılaştırma olanağı sunması ile dikkat çekiyor.

NEWYORK’UN YENİ BULUT YAZILIM UNICORNU

  • Kendisini “modern uygulamalar geliştirmek için bulut yazılımı” olarak tanımlayan DigitalOcean, 50 milyon dolarlık C Serisi yatırımı ile 1,15 milyar dolarlık bir değerlemeye ulaştı. New York merkezli şirket, COVID-19 salgınının işletmelerin buluta geçişini hızlandırdığını söyledi.

SİBER GÜVENLİK

  • Siber güvenlik teknolojileri ve sertifikaları geliştiren yerli girişim Cyber Struggle, Estonya merkezli Startup Wise Guys ve uluslarararası bir hukuk firmasından 38 milyon TL değerleme ile yatırım aldı. Cyber Struggle'ın şu ana kadar geliştirdiği Ranger ve Aegis sertifikaları aktif halde ve global çapta kullanılıyor.

  • Startup Wise Guys’ın yerli girişimlere yaptığı bir diğer yatırım ise Verilogy’ye oldu. Küçük ve orta ölçekli şirketlerin veri koruma kanunları ve global güvenlik sertifikasyonlarına uyum süreçlerini kolaylaştıran bulut tabanlı çözüm Verilogy, Startup Wise Guys’ın yatırım fonundan 4.8 Milyon TL değerleme ile 428 bin TL yatırım aldı. Girişim, KVKK / GDPR kapsamındaki küçük ve orta ölçekli şirketlere, veri güvenliği sağlıyor.

NESNELERİN İNTERNETİ

  • Türk sermayeli en büyük SAP İş Ortağı Detaysoft, IoT teknolojileri alanında dünyanın en inovatif 25 şirketi arasında gösterilen ve Türk mühendisler tarafından Hollanda’da kurulan NetOP Teknoloji’ye yatırım yaptı. Girişim, akıllı şehir, akıllı havalimanı, akıllı tarım, akıllı lojistik, akıllı fabrikalar için çözümler geliştiriyor ve IoT ürünlerini dünyanın en büyük IoT pazar yerlerinden biri olan IoT-Shops.com üzerinden son kullanıcıya ulaştırıyor.

ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER

  • Prof. Dr. Metin Sitti'nin kurucusu olduğu tüm yüzeylerde güçlü tutunma etkisi sağlayan kuru yapıştırıcı ürünler sunan ABD merkezli spin-out nanoGriptech, Inventram ve Koç Holding'den yatırım aldı. nanoGriptech, sunduğu Setex® teknolojisini, geko kertenkelelerinin ayağındaki tutundurucu tüylerden esinlenerek geliştirdi.

III. Genel Haberler


GELECEĞİN TEKNOLOJİLERİNE DESTEK ÇAĞRISI

  • İTÜ ARI Teknokent’in Kuluçka Merkezi İTÜ Çekirdek, yarını düşünen girişimcilere, bugünden destek olmak isteyen yatırımcı, kurumsal şirket ve bireysel destekçilere seslendi ve “Geleceğin Teknolojilerine Bugünden Destek Olun” çağrısında bulundu.

KWORKS’20

  • 2020 yılı Hızlandırma ve Ön Hızlandırma programları başladı ve bu programlara seçilen girişimler açıklandı. KWORKS’20 programlarında yer alan girişimlerin yüzde 81’ini SaaS ve/veya derin teknoloji girişimleri, yüzde 19’unu ise Web/Mobil Uygulama girişimleri oluşturuyor. Seçilen 32 girişim ise programın websitesinden incelenebilir.

PERAKENDE VE GAYRİMENKUL ODAKLI GİRİŞİMLERE ÇAĞRI

  • Dijitalleşmenin geleneksel perakende sektörü, alışveriş ve ticari gayrimenkul alanları üzerinde yarattığı değişim nedeniyle perakende ve gayrimenkul odaklı girişimleri global pazara taşıyacak yeni bir çağrı açıldı. idacapital‘in yürüttüğü “Innovate21st Perakende ve Gayrimenkul İnovasyonları Çağrısı”nı incelemek ve başvurmak için websitesiniz ziyaret edebilirsiniz.

COVID-19

  • TÜBİTAK Teknogirişim Sermaye Desteği ile Yıldız Kuluçka Merkezi’nde kurulan Ferge Mühendislik, Yıldız Teknoloji Transfer Ofisi danışmanlığında buğu yapma, hareket ve görme kısıtlılığı, sterilize edilmeme gibi sorunları ortadan kaldıran, uzun ömürlü ve fonksiyonel bir yüz siperliği geliştirdi. TÜBİTAK 1507 Covid-19 çağrısı kapsamında desteklenen bu siperliğin üretimine haziran ayında başlanacak.

  • Yerli girişim Boni, B2B özelinde Covid-19 için sosyal mesafe takip çözümü ile güvenli alanları tanımlamayı hedefliyor. Boni, söz konusu çözümü ile fabrika, hastane, inşaat alanları, ofisler, AVM, havalimanı ve kampüs gibi kalabalık alanlara odaklanıyor ve çözüm sayesinde iki kişi fazla yakınlaşırsa veya çok kalabalık bir alana girilirse mobil uygulama aracılığı ile bir uyarı bildirimi alınması sağlanıyor. Uygulama aktivitelerini kontrol edebilenlerin daha yüksek puan aldığı bir algoritma ile çalışıyor.

  • Yatırım dünyasında teletıpın ivmesi artmaya devam ediyor. Bu trendin “Prescription Delivery” girişimleri üzerindeki etkisini Crunchbase üzerinden okuyabilirsiniz.

IV. İstatistik

  • CB Insights’ın şubat ayında yayınlanan yıllık raporuna göre, dünya genelinde fintech girişimleri geçtiğimiz yıl yapılan 1.950 anlaşmada toplam 33.9 milyar $ yatırım topladı. Bu sayı 2018 yılı için 2.049 anlaşmayla toplam 40.8 milyar $ idi. 2019’da yirmi dört yeni unicorn girişim çıkaran fintech sektörü, en çok unicorn girişim çıkaran sektör oldu. Next Insurance, Bight Health, Flywire, High Radius, Ripple ve Figure’ü de kapsayan sekiz fintech girişimi, unicorn girişim statülerine 2019’un dördüncü çeyreğinde erişti. Sektörün önümüzdeki yıllarda %6 oranında büyümesi bekleniyor.

  • Insurtech sektörü ve Lemonade, Hippo, Next, Wefox ve Bright Health gibi sigorta hizmetleri sunan girişimler de 2019’da büyük yükseliş gösterdi. 2018'de 3.2 milyar dolar toplayan sektörün geçen yılki yatırım miktarı 6.2 milyar dolar oldu.

V. Patent


patenteffect.com

  • Avrupa Patent Ofisi (EPO)'nin yayınladığı 2019 patent raporuna göre, Dijital teknolojiler alanında 2019 yılında en fazla artış (%30) gösteren segment "Kablosuz İletişim Ağları" oldu.

  • Araç sürüş güvenliğini sağlamak için teknolojiler üreten firma; geliştirdiği cihaz ile araç, bisiklet ve yaya çarpışmalarını önlemek için sürücüye gerçek zamanlı uyarılar sunan ve Portföyünde 3 patenti bulunan Nexar Ltd, aralarında Samsung'un da bulunduğu yatırımcı grubundan 52 milyon dolar yatırım aldı. Şirketin sahip olduğu patentler uluslararası patent veritabanı üzerinden incelenebilir.

  • Portföyünde 57 patenti bulunan ve akıllı saat ürünleri üreten Withings’in yeni bir patenti buraya tıklanarak incelenebilir. Withings 2016’da Nokia tarafından devralınmış, 2018’de ise kurucusu Eric Carreel tarafından geri satın alınmıştı.

VI. Dikkat Çeken: Mixoper

Yapay zeka ve makine öğrenmesi ile desteklenen akıllı servis platformu Mixoper, müşteriden web ve mobil yoluyla alınan ürün problemlerini, müşteri temsilcileri desteği ile kendi yapay zeka altyapısına öğretiyor. Böylece, müşteri aynı problemi tekrar ilettiğinde sistem problemi otomatik tanımlıyor ve bu sayede Mixoper, sanal müşteri temsilcileri oluşturuyor.


2018 Mayıs ayında Alev Gedik ve Mücahid Ateş tarafından kurulan Mixoper, çağrı merkezleri ve yetkili servisler ile çalışıyor. Makine öğrenmesi temelli anlık arıza tespiti ile erken arıza teşhisi çalışmaları için ayrı bir AR-GE ekibi bulunan girişim, toplamda 8 kişilik ekibiyle faaliyet gösteriyor.

VII. Ve Diğer Her Şey

  • Rapor: Müşteri portföyünde P&G, Red Bull, Avon, Mondelēz gibi markalar yer alan reklam ajansı Alaaddin, "Haziranı Beklerken..." adlı raporunda Covid-19 sonrası dönem için çeşitli analizlerini ve öngörülerini sunuyor. Hangi sektörler ön plana çıkacak, tüketici nasıl bir yol çizecek ve markalardan ne bekleyecek, ‘yeni’nin önündeki tehditler neler olacak gibi soruların cevabını bulduğu raporu websitesinden okuyabilirsiniz.

  • Podcast: TechCrunch’ın girişim sermayesi odaklı podcast serisi Equity’nin bu haftaki bölümünde pizza odaklı yemek teslimat girişimi Slice’ın KKR’dan aldığı yeni yatırım, Uber Eats ve Grubhub’ın yeni anlaşması ve sektör, Instacart ve Shopify’ın son aylardaki hızlı büyüyüşü, Quizlet’in 1 milyar değerleme ile 30 milyonluk yatırım alması ve bu bültene sığdırılamayan çok çeşitli konular konuşuluyor.

  • Webinar: “COVID-19: LEGAL ESSENTIALS FOR FOUNDERS”

Virgin Startup’ın bu webinarında, MBM Commercial'dan Caroline Urban, özellikle bu belirsizlik dönemlerinde “founder” olarak düşünmeniz gereken yasal gereklilikleri, zor zamanlarda sözleşme ilişkilerinin nasıl yönetileceğini ve ticari sözleşmeleri ele alıyor.

Tarih ve Saat: 26 Mayıs 2020, 14.00-15.15 (Türkiye Saati)


YAZAR

Girişim Sermayesi Ekibi


Comments


bottom of page