top of page

Girişim Sermayesi Bülteni 19. Sayı

Güncelleme tarihi: 1 Haz 2021


İÇİNDEKİLER


I. Birleşme & Devralmalar ile Girişim Sermayesi Yatırımları


II. Sermaye Piyasaları


III. Öne Çıkan Gelişmeler


IV. Dikkat Çeken


I. Birleşme & Devralmalar ile Girişim Sermayesi Yatırımları



Türkiye’nin en yeni finansal teknoloji şirketlerinden Param, tahsilat çözümleri sunan EÇözüm’ü satın aldı

Yerli finansal teknoloji şirketi Param, geçtiğimiz yıl 37 milyar TL’lik tahsilata aracılık eden ve 2021 yılı için kendine 55 milyar TL’lik tahsilat hedefi koyan Türkiye’nin en büyük tahsilat çözümleri sunan sistemi Eçözüm Bilgi Teknolojileri A.Ş.’nin çoğunluk hissesini devraldı. Bireysel ve kurumsal elektronik para hesabı, dünya genelinde geçerli ön ödemeli kart, yurt içi ve yurt dışı para transferi, sanal pos, fiziki pos ve mikro kredi konularında faaliyet yürüten Param, dünyanın ilk dijital bankası olmayı hedefliyor. Bu devralma ile Param’ın, şirketlerin dijitalleşme süreçlerine büyük katkı sağlaması bekleniyor. (1)


 



Goldman Sachs, Britanyalı dijital banka Starling’e 69 milyon dolar değerinde (50 milyon sterlin) yatırım yaptı

Starling, Britanya’da bünyesinde 6 milyar sterlin mevduat barındıran ve 2 milyon kullanıcıya hizmet veren bir neo-banka. Neo-bankacılık, son yıllarda geleneksel bankacılık anlayışını, şubesiz banka anlayışı ile alt etmeyi hedefleyen bir fintek trendi. Starling’i, Revolut ve Monzo gibi rakiplerinden ayıran ise, bu neo-bankanın hedef kitlesinin küçük işletmeler olması. 2 milyon kullanıcının 350.000’ini de küçük işletmeler oluşturuyor. Starling’e göre şirket, Britanya’nın KOBİ bankacılık pazarında %6’lık bir pazar gücüne sahip. Starling, bu yeni yatırım ile hizmetlerini Avrupa çapında genişletmeyi ve muhtemel bir birleşme veya devralma gerçekleştirmeyi hedefliyor. (2)


 

II. Sermaye Piyasaları



ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'ndan (SEC) tarafından SPAC’lerin muhasebe kurallarına getirilen değişiklikler, SPAC birleşmelerinin hızını düşürdü

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'ndan (SEC) tarafından değiştirien rehber, halka açıldıktan sonra girişimlerle birleşerek onları halka açık şirketler haline getiren SPAC’ler için yeni karmaşalar doğuruyor ve yatırımları geciktiriyor. SEC tarafından getirilen değişikliklere göre, yatırımcılara gelecekte belirli fiyatlarla hisse satın alma opsiyonu sunan varantların şirketlerin muhasebe defterlerinde özkaynak araçları yerine pasifler altında sınıflandırılması gerektiği açıklanıyor. Bu da girişimleri büyük bir bürokratik evrak yüküyle karşı karşıya bırakıyor. Söz konusu kılavuzun açıklandığı tarih olan 12 Nisan’dan beri SPAC hareketliliğinde ciddi düşüş gerçekleşti. Mart ayında 100’den fazla olarak kaydedilen SPAC yatırımları, Nisan ayı itibariyle yalnızca 10 ile sınırlı kaldı. (3)


 



Fonbulucu, SPK’dan Paya Dayalı Kitle Fonlaması platformu işletme lisansını aldı

Fonbulucu, Türkiye’de SPK’den Paya Dayalı Kitle Fonlaması lisansını alan ilk platformlardan biri oldu. Türkiye için oldukça yeni olan bu yeni nesil finansman model ile yatırımcılar 1 TL ile dahi yatırımcı olabilecekler. Daha önce ödül/bağış temelli kitle fonlama hizmetlerini yürüterek 25 bini aşan üye sayısına ulaşan fonbulucu.com, kurulduğu 2016 yılından bu yana Paya Dayalı Kitle Fonlama hizmetlerini sunmak üzere tüm hazırlıklarını tamamlayarak MKK, e-devlet ve Takasbank ile yazılım entegrasyonlarını çoktan gerçekleştirmişti. Paya Dayalı Kitle Fonlamasına ilişkin tebliğin yayınlanması ile direkt SPK lisans başvurusunu gerçekleştiren şirket,, girişimcinin projesinin veya girişim şirketinin paylarının bir kısmını finansman temin etmek amacıyla lisanslı bir platform üzerinden satışa sunması bazında gerçekleşen Paya Dayalı Kitle Fonlama hizmetleri ile, girişimciler fona daha kolay erişebilirken; yatırımcılar da erken aşama girişimlere doğru zamanda yatırım yaparak daha yüksek getiri elde edebilecekler. (4)


 

III. Öne Çıkan Gelişmeler




Dijital bankacılık girişimi Revolut, Hindistan’a açılmayı planlıyor

Londra merkezli şirket Revolut, 25 milyon değerinde bir yatırımla gelecek 5 yılda Hindistan pazarına açılarak genişlemeyi hedefliyor. Girdiği son yatırım turunda 5 milyar dolar ile değerleme alan şirket, son turda yatırımcılardan 900 milyon dolar yatırım aldı. Hindistan, finansal tabanın genişlemesi adına dijital para yatırımlarına hız veren ülkeler arasında olmasıyla öne çıkıyor. (5)


 



Basel Komitesi 2021/22 Dönemi Çalışma Programı ve Stratejik Öncelikleri Yayınladı

Öncelikler arasında, devam eden Covid-19 teşvikleri, küresel bankacılık sistemi ile ilgili ortaya çıkan yeni riskler, güvenlik açıkları ve yapısal eğilimlerin değerlendirilmesi ve denetleyici işbirliğinin artırılması yer alıyor.

Komite ayrıca Basel III'ün tam, doğru zamanlamalı ve tutarlı bir şekilde uygulanmasını izlemeye devam etme hususunda mutabık kaldı. Çalışma programının 3 ana temasını ise aşağıdakiler oluşturuyor:

  • Covid-19 sonrası normalleşme ve düzelme yönünde önlemler;

  • Finans sektörünün dijitalleşmesi, iklimle bağlantılı finansal riskler, “uzun süre düşük” faiz oranları çevresinin bankaların iş modellerine yarattığı risklerin belirlenmesi, değerlendirilmesi ve hafifletilmesi;

  • Bankacılık düzenleme ve denetiminde yapay zeka ve makine öğrenmesinin rolü, bankalar tarafından veri ve teknoloji yönetişimi, operasyonel direnç ve orantılılığın banka düzenleme ve denetimindeki rolü odaklarında denetim koordinasyonunun ve uygulamalarının güçlendirilmesi yönünde atılacak adımlar (6)


 


IV. Dikkat Çeken



Girişimcilik Vakfı Fellow Programı 2021 yılı başvuruları açıldı

Girişimcilik Vakfı tarafından üniversitede okuyan gençlerin girişimcilikle tanıştırmak ve girişimci ruhlu gençlerin kendilerini keşfetmelerini sağlayarak onlara bu süreçte rehberlik sunmayı amaçlayan Fellow Programı’na başvurular başladı. 14 Haziran 2021 tarihine kadar Fellow’a başvuran öğrenciler, network oluşturulabilecekleri ilham verici etkinliklere katılma, girişimcilik ekosisteminden rol modellerle tanışma, girişim elçileri olarak farklı etkinlik ve projelerde yer alma ve uluslararası girişim ağına katılma şansının yanı sıra burs alma imkânlarına da kavuşacak.


Girişimcilik Vakfı, Fellow Programı kapsamındaki öğrencileri fikirlerine değil potansiyeline bakarak seçecek. Başvurular giricimsilikvakfi.org adresi üzerinden gerçekleşecek. (7)


 

KAYNAKÇA


YAZAR

Av. Ferhan Yıldızlı

Av. Gizem Uzunoğlu

Stj. Av. Mert Dilmen


Comments


bottom of page