I. Birleşme & Devralmalar
HEALTHTECH
İlaç ve sağlık sektörünün diğer alanlarında gerçekleştirdiği stratejik yatırımlarla girişim sermayesi gündeminde sıklıkla adından söz ettirmeyi başaran farmasötik sektörünün devlerinden Merck Co., 425 milyon dolar karşılığında Eylül ayında yürütülen son aşama klinik çalışmalarında, hastaneye yatırılan ve oksijen verilmesi gereken Covid-19 hastalarının yarısından fazlasında solunum yetmezliği ve ölüm riskini azalttığı tespit edilen CD24Fc adlı ilacın geliştiricisi OncoImmune girişimini devralmayı planlıyor. Anlaşmaya göre devralmadaki köşe taşları dikkate alınarak ilave ödemeler yapılabilecek. Merck Co. Yalnızca CD24Fc adlı ilacın haklarını satın alırken, OncoImmune diğer haklar ve mallarını Merck Co. Tarafından 50 milyon dolar değerinde yatırım gerçekleştirilecek olan bir spin-off şirkete aktaracak.
FINTECH
Londra merkezli ödeme sistemi şirketi PayPoint, Britanyalı Handepay ve Merchant Rentals kartlı ödeme ve kart terminal leasing şirketlerini özel bir konsorsiyumdan satın aldı. Anlaşmanın kapanışının Ocak 2021’de olması beklenirken anlaşma bedelinin 70 milyon pound civarında olması bekleniyor. Paypoint, devralmayı finanse edebilmek için mevcut finansal kapasitesini 70 milyon pound’dan 95 milyon pound’a çıkardı. 2004’te aldığı halka arz kararını erteleyen şirket o zamandan beri dört tane devralma gerçekleştirdi. Şirketin hedefi Birleşik Krallık’ta halen kartla ödeme kabul etmeyen 2 milyon yerel işletmeye ulaşmak. Handepay’in devralınması, Paypoint’e farklı sektörlerde 30 binin üzerinde KOBİ’den oluşan büyük bir müşteri çeşitliliği kazandıracak
WALMART
•Walmart, Japon süpermarket zinciri Seiyu’dan 12 yıl önce devraldığı hisselerinin çoğunu satmaya karar verdiğini duyurdu. Satış anlaşmasında Seiyu 1.6 milyar dolar değerleme aldı. Bu anlaşma Walmart’ın Japonya faaliyetlerinden neredeyse tamamen çekileceği anlamına geliyor. Anlaşmaya göre KKR girişim sermayesi fonu yatırım şirketi %65 ve Japon e-ticaret devi Rakuten %20 oranında Seiyu hisselerinin sahibi olacak. Walmart ise %15’lik hissesini korumaya devam edecek. Söz konusu hamleye Japonya’da sektördeki yüksek rekabet ortamının sebep olduğu rapor edildi.
BANKA
Amerikan kredi kuruluşu PNC Financial, İspanya merkezli banka BBVA’nın ABD faaliyetlerini sürdürdüğü kolunu satın almak için 12 milyar dolara anlaştıklarını duyurdu. Bu devralma PNC’yi Amerika’nın en büyük beşinci perakende bankacılık kuruluşu yapıyor. Ayrıca taraflar arasındaki anlaşma, 2008 küresel ekonomik krizinden bu yana gerçekleştirilen en büyük birleşmelerden biri olarak yorumlanıyor. PNC, anlaşmanın 2021 gelirlerine %21 oranında yapacağı artış ile gelecek sene Haziran ayında kapanmasını bekliyor.
YAPAY ZEKA
IBM, aplikasyon performans yönetimi yazılımı geliştiricisi Alman-Amerikan girişimi Instana’yı devraldı. Söz konusu devralmanın IBM’in hibrid bulut, big data ve yapay zeka kabiliyetleri hususunda gerçekleştirdiği stratejik bir adım olduğu açıkça ortada iken anlaşmanın şartları henüz kamu ile paylaşılmad. Instana, uygulamaların sağlıklı işleyip işlemediğine dair metriklerin analiz edilmesi üzerinden bileşenlerin performansını görünür kılıyor. Böylece geliştiriciler sistemin sağlıklı işleyip işlemediğini görecekler. Instana, topladığı tüm verileri, sistem anomalilerini tespit etmek için kullanıyor.
II. Halka Açılma Gündemi
BTC
AirBnB’nin halka açılma kapsamında 1 milyar dolar değerindeki hisselerini halka arzı hususunda ABD SEC’e gerçekleştirdiği başvuru kapsamında hazırladığı 350 sayfalık izahnamede risk faktörleri arasında şirketin istikrarını etkileyebilecek hususlar arasında değişen teknolojilere aralarında kriptopara ve token, yapay zeka, yeni tanımlama sistemleri, sanal gerçeklik, blockchain ve yeni entegre ödeme sistemlerine adapte olamama hususları gibi yatırımcıların oldukça ilgisini çekebilecek konulara da yer verdi. Bu anlamda özellikle kriptoparanın AirBnB iş akışlarına nasıl katkı sağlayabileceği soru işareti yaratıyor. Eskiden Fold adlı bir uygulama aracılığıyla Bitcoin karşılığında satın alınan hediye kartları ile AirBnB’de rezervasyonlar yaptırılabiliyordu ancak artık bu hediye kartları uygulamada yer almıyor. Blockchain şirketlerinin pandemi etkisiyle oldukça kötü etkilenen turizm sektörünü harekete geçirmek için yeni teknolojilere yatırım yaptığı biliniyor. Örneğin birçok uygulamanın kullanıcı mahremiyetini korumak adına koronavirüs temaslısı yolcuların ve çeşitli havalimanlarında yüzeylerin hijyenikliğinin takibini ve yolcuların sağlık durumlarının tespitini yaparken blockchain teknolojileri kullandığı biliniyor. Ayrıca Kaliforniya’da pasaport başvuruları artık kriptopara ile ödenebiliyor. Bu anlamda blockchain teknolojileri, geçtiğimiz bir yılda oldukça ağır yara alan turizm sektörünün toparlanması için oldukça umut veren inovatif çözümler vaat ediyor.
ENERJİ
Global Yatırım Holding A.Ş. tarafından hisselerinin %95,5’ine sahip olunan Naturelgaz Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin bağlı ortaklarından Naturelgaz Yatırım A.Ş. tarafından Azeri enerji devi SOCAR’ın Türkiye şirketi Socar Turkey Petrol Enerji Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin tek hissedarı olduğu Socar Turkey Lng Satış A.Ş.'nin devralınmasına ilişkin Hisse Satın Alma Sözleşmesi hakkında T.C. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve Rekabet Kurumu tarafından gerekli izinlerin alınmasını müteakiben yaklaşık 32 buçuk milyon TL’lik bedel ödenerek söz konusu devir Ekim ayının sonlarında gerçekleştirilmişti. Naturelgaz ile Socar Lng’nin yıl sonunda Naturelgaz bünyesinde birleşmesi beklenirken, Naturelgaz yönetimi bu hisse devrini de göz önüne alarak söz konusu devrin şirket mali tablolarında gerçekleştireceği olumlu etkileri de göz önüne alarak 30.06.2020 tarihinde SPK’ya yaptığı halka arz başvurusunu geri çekti. Bu kapsamda Naturelgaz'ın halka arz başvurusunu 2020 yılsonu için öngörülen kar rakamı ve birleşme işleminin sonuçlarıyla beraber 31.12.2020 mali tabloları ile yapılacak ve halka arz sürecinde gelen stratejik ortaklık teklifleri de şirket tarafından değerlendiriliyor olacak.
TEKNOSA
Sabancı Holding %60,28 hissedarı olduğu Teknosa’nın teknoloji altyapısını güçlendirmek gayesiyle verdiği sermaye artırımı kararı kapsamında Holding’in şirket ortaklığındaki hâkim durumu korunacak biçimde %10’luk hissesinin halka arzına karar verildi. Böylece şirketin halka açıklık oranı yükselirken halka arz ile gelen nakit akışı ile Teknosa’nın yatırımları hızlandırılacak ve hizmetletinin yeni alanlara da genişletilmesi sağlanacak. Buna göre Teknosa Endüstri 4.0’a adapte olmak adına “big data” ve müşteri odaklı yaklaşımlar benimseyecek ve e-ticarette ve çoklu kanallı platformlarda gücünü ve güvenirliğini sağlayıcı önlemler alacak.
KERVAN
Geçtiğimiz günlerde halka arz kararı verdiğini açıklayan, Türkiye’nin en büyük yumuşak şekerleme üreticisi Kervan Gıda, 2020 yılının yedinci halka arzını gerçekleştiriyor. Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda yer alan açıklamaya göre 26-27 Kasım tarihlerinde 268.847 yatırımcıdan toplamda 875.183.534 pay talep toplandı. Kervan Gıda için yayınlanan fiyat tespit raporlarında şirketin piyasa değeri 1,72 milyar TL olarak belirlendi ve ödenmiş 150 milyon TL sermayesine göre hesaplanan her bir hisse karşılığı değer ise 11,47 TL oldu. Kervan Gıda paylarının mevcut halka arzında her biri 1 TL nominal değerli hisselerin fiyat aralığı 8.00 – 9.00 TL olarak açıklanmış olup, 26-27 Kasım’da toplanan talep sonucunda, her biri 1 TL nominal değerli pay başına nihai halka arz fiyatı 9,00 TL olarak belirlenmiştir.
-yabancı-
UVA
İnsanların bulunmadığı endüstriyel bölgeleri diğer iş sahalarını yukarıdan izleme ve analiz etme amaçlı endüstriyel droneların geliştiricisi ve üreticisi İsrail merkezli girişim Percepto, B serisi yatırım turunda 45 milyon dolar yatırım toplayarak 2014 yılındaki kuruluşundan itibaren toplamda 72.5 milyon dolar yatırıma ulaşmayı başardı. Boston Dynamics ile birtakım Ar-ge çalışmaları yürütmekte olan girişim, droneların hem yazılım hem de donanımı anlamında gösterdiği faaliyetlerle tüm hizmetlerini bir paket içerisinde sunuyor ve benimsediği bu “Apple-vari” yaklaşımla maden, enerji, kimya ve çeşitli sektörlerden aktörlerin ilgisini çekiyor. Koch Disruptive Technologies şirketinin Koch Industries adlı yatırım kolunun stratejik desteğiyle alınan yatırıma birçok girişim sermayesi fonu katkı sağladı. Koch Disruptive Technologies başkanı Chase Koch’a göre Perecepto’nun donanım yazılım entegre ürünleri birçok endüstride üretim sahalarının Nesnelerin İnterneti ile Endüstri 4.0 döneminde nasıl yönetiliyor olacağına bir ışık tutuyor.
AMAZON
Amazon’daki en büyük 25 satıcı arasında bulunan, Amazon’un üçüncü taraf satıcı özelliği üzerine kurulu iş yapısı ile diğer FBA markaların hesaplarını alıp işletip tekrar satan ve 1 milyar dolar değerlemeye ulaşan firma ilk defa bu kadar hızlı kar edebilir bir unicorn olma statüsüne kavuşan ABD firması Thras.io Inc.’e benzer bir modeli Avrupa için uygulayan Heroes, benzer bir stratejiyle Amazon hesabı alma ve işleterek ölçekleme stratejileri sayesinde, katıldığı bir yatırım turunda 360 Capital ve Fuel Ventures girişim sermayesi fon şirketlerinin birlikte liderliği üstlendiği bir yatırım turunda 65 milyon dolar değerinde yatırım toplamayı başardı. Şirket, borçla fonlama ve hisse satışı ile fonlamanın karışımı olan bir yatırım stratejisi izleyerek, şirketin kurucuları ve mevcut yatırımcılarının, Avrupa’nın en büyük FBA işletme devralma ve işletme şirketi olma hedefiyle yola çıkan Heroes’taki paylarının seyrelmemesini ve uzun vadede şirketin kontrolünün el değiştirmemesini sağlamayı amaçlıyor.
LOJİSTİK
Ticaretle iştigal edenler dijital taşımacılık hizmetleri sunan ve pandemi etkisinde önemi hızla artan tedarik zincirinin sürekliliği bağlamında lojistik operasyonların etkinliğini artırmayı amaçlayan Freight-tech firması Loadsmart, Kasım ayında çıktığı C serisi yatırım turunda taşımacılık şirketi TFI International’ın yatırım kolu ve BlackRock Inc.’in Innovation Capital adlı girişim sermayesi fonu ve konteyner taşımacılık devi Maersk’in de aralarında bulunduğu beş yatırımcıdan toplamda 90 milyon dolarlık yatırım almayı başardı. Loadsmart, sağladığı dijital platform ile yükleyicilere ve taşıyıcılara tam kapasite ve efektif hizmetler sunma imkânı veren çözümler sunuyor. Platform üzerinde fiyat seçeneklerini görme, kamyon kiralama, taşıma sırasında çevrimiçi olarak takip gibi hizmetler sunuluyor. Loadsmart, aldığı bu yatırımı, bünyesinde daha fazla mühendis ve iş geliştirici istihdam ederek karayolu taşıma şirketlerinden oluşan networkünün dijital entegrasyonunu hızlandırmak ve demiryolu taşımacılığı gibi alanlara da yayılmak suretiyle hizmet portföyünü genişletmek için kullanmayı planlıyor.
III. Genel Haberler
INSURTECH
Britanyalı araç sahiplerinin kullandığı araç yönetim uygulaması Caura, araçların hızlı bir şekilde sigortalanarak karmaşık ve uzun süreçlerin ortadan kaldırılmasına yönelik geliştirdiği sigorta teknolojisini kullanıma sundu. Caura, bir araç sahibinin aracının yönetimi için beklediği her şeyi içinde barındıran bir paket uygulama olmayı amaçlıyor. Dünyanın 7’nci büyük otomobil üretici Fiat Chrysler Automobiles (FCA) tarafından da onaylanmış olan uygulama, sürücülerin çeşitli vergi ve sigorta işlemlerini yürütebilmesi ve poliçelerini uygulama üzerinden hazırlamalarını sağlıyor. Ayrıca üyelik ve kullanıcı doğrulama özelliklerinde inovasyona gitmiş olan söz konusu uygulama en iyi poliçenin hazırlanması için gereken süreyi kısaltıyor ve sigorta dolandırıcılıklarını önlüyor. Tipik sigorta kıyas siteleri ile karşılaştırıldığında Caura’nın farkı araştırma opsiyonları, beklenen fiyat önerilerinden birinin seçilmesi ödemenin gerçekleştirilmesi ve sürüşe hazır biçimde sigortanın tamamlanması süreçlerini bünyesinde barındırması. Sigorta koruması ise Aviva ve Markerstudy’nin de aralarında bulunduğu, Birleşik Krallık’ın en büyük 6 sigorta şirketi tarafından sağlanıyor.
KRİPTOPARA
19 bin dolarlık fiyat eşiğini aşan Bitcoin (BTC) 352 milyar dolarlık pazar kapitalizasyonuna ulaşarak yeni bir rekor kırdı ve Amerikan bankacılık devi JPMorgan’ı açık ara geride bıraktı. JPMorgan CEO’su Jamie Dimon 2017 yılında Bitcoin’i dolandırıcılık ve bir balon olarak nitelendirmişti. Buna rağmen her geöen gün PayPal gibi birçok büyük şirket Bitcoin’i tercih etmeye devam ediyor. Bitcoin’in hızlı değerlenmesi karşısında Jamie Dimon tarafından 2020 Ekim’inde yatırımcılara yapılan bir açıklamaya göre Bitcoin’deki yükseliş gözardı edilemeyecek seviyede olup uzun vadede değerini iki veya üç katına çıkarması bekleniyor.
BIONTECH
Alman sağlık girişimi BioNTech ve Pfizer’ın birlikte geliştirdiği Covid-19 aşısının kobaylar üzerinde büyük oranda başarı sağladığının açıklanması üzerine gözler aşıyı bulan BioNTech şirketine ve aşıyı bulan Türk asıllı bilim insanı çift Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin’e çevrildi. BioNTech, aşı haberinden sonra aldığı yatırımlarla birlikte 7 ayrı yatırım turunda toplamda aldığı 1.5 milyar dolarlık yatırım aldı ve NASDAQ borsasında şirketin hisselerinin değeri 105 dolara kadar çıktı. Oldukça özel koşullarda ve -70 derece sıcaklıkta taşınması gereken aşının dünyaya dağıtımını ise Alman lojistik şirketi va-Q-tec üstlenecek. Bu anlaşmanın şu ana kadar lojistik sektöründe gerçekleştirilen en kapsamlı anlaşma olduğu değerlendirildi.
ANINDA TESLİM
Hepsiburada, daha önce Hepsiexpress servisiyle yemek ve market siparişleri almaya ve anında teslimata başlamıştı. Hepsiburada, bu defa da Hepsiexpress servislerine eklediği “Tekno” seçeneği ile teknoloji odaklı ürünleri kısa sürede teslim etme hizmetine başladı. Bu kapsamda söz konusu ürünlerin yalnızca 2 saat içinde müşterilere ulaştırılabilmesi bekleniyor. İlerleyen süreçlerde ürün portföyüne yeni kategorilerin de eklenmesi bekleniyor.
IV. Kadın Girişimciler: SearShare
McKinney merkezli kozmetik teknoloji girişimi 2.3 milyon dolar değerinde çekirdek yatırım almayı başardı ve Crunchbase verilerine göre toplamda 19 yatırımcıdan 3.9 milyon dolar yatırıma ulaştı. Siyahi bir kadın girişimci olan Courtney Caldwell ve eşi Dr. Tye Caldwell kurduğu bu girişim, aralarında Backstage Capital, Young of the Chicago Bulls, Notley Ventures ve diğer birçok yatırımcıdan aldığı yatırımların yanında ayrıca Kasım ayının başlarında, Google tarafından 5 milyon dolar değerinde, şirketin kurucularının hisselerinde seyrekleşmeye yol açmayan Siyahi Kurucular Fonuna hak kazanmıştı.
11 ülkede 550 şehirde hizmet sunan ShearShare, kuaför salonu sahipleri ile stilistleri bir araya getiren, salonların kısa süreli ve iki taraf için de uygun olan bir bedel karşılığında freelancer stilistlerle anlaşmalarını sağlayan, işletmeden işletmeye (B2B) bir elektronik pazar yeri olma görevi görüyor.
V. İstatistik: Türkiye Girişim Ekosistemi Yatırımları Değerlendirmesi Raporu
KPMG 2020 yılının ilk üç çeyrek sonuçlarını içeren Türkiye Girişim Ekosistemi Yatırımları Değerlendirmesi Raporu’nun ilk sayısını yayımladı. Raporda Türkiye’nin Girişim Sermayesi ekosisteminin temel eğilimlerine ve karşı karşıya kaldığı zorluklara yönelik istatistiksel tespitlere yer verildi. Rapora göre 2020 yılının ilk üç çeyreğinde süregelen ve hayatın her alanını radikal biçimde etkileyen pandemiye rağmen Türkiye girişim ekosistemi 2,2 miyar dolar seviyesindeki toplam yatırım tutarı ile oldukça hareketli geçti.
Salgının ve küresel çapta kısıtlamaların etkisiyle evde geçirilen sürenin ve dolayısıyla oyunlara ve dijital platformlara olan ilginin artmasıyla yerli ve yabancı yatırımcıların da ilgisi en çok bu alanlara yöneldi. En çok yatırım çeken sektör 2,0 milyar dolar seviyesinde yatırım hacmi ile oyun sektörü olurken onu 130 milyon dolar ile perakende e-ticaret sektörü izledi. Yatırımların sayısı bakımından ise liderliği ilk üç çeyrekte gerçekleşen 15 yatırımla SaaS (Software as a Service) girişim ekosistemi yakalarken, ikinci sırada 13 yatırımla Fintech ekosistemi geliyor.
Rapora göre ilk üç çeyrekteki en büyük işlem, 1 milyar dolar seviyesindeki değerlemesiyle Türkiye’nin ilk unicorn şirketi olan Peak Games’in Haziran ayında 1.8 milyar dolar karşılığında ABD merkezli Zynga tarafından satın alınması olurken; yine Zynga tarafından Rollic Games’in satın alınması ise yine ilk üç çeyrekte en büyük ikinci işlemi oluşturdu.
Kısıtlamalar sebebiyle ekonomilerin ciddi biçimde olumsuz etkilendiği bir dönemde, her ne kadar AB rakamlarının oldukça gerisinde kalsa da Türkiye’den bir unicorn çıkmış olması ise umut verici. Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
VI. Patent
Türk kökenli ve Almanya’ya göçmüş ailelerin çocukları olan Özlem Türeci ve eşi Uğur Şahin, 12 yıl önce kurdukları olan BioNTech girişiminde Pfizer işbirliği ile çalışmalarını yürüttükleri COVID-19 aşısının %90 üzerinde başarı sağladığını duyurdu. BioNTech’in portföyünde 120’den fazla patent bulunuyor. BioNTech bünyesindeki patentlere buradan ulaşabilirsiniz.
Son zamanlarda Galaxy S21’in çıkarılması hazırlığında olan Samsung, “tam ekranlı” ve örneklerinden daha kompleks bir sistem mekanizma öngören yeni telefon konseptinin patentini aldı. Patente göre telefonun hem ön hem de arka yüzü çerçevesiz bir biçimde boydan boya ekrandan oluşacak. Cihazın kameraları ise cihazın içine saklanmış durumda ve cihazın her iki yüzünde de ekran bulunduğundan kameralar hem ön kamera hem de arka kamera olma işlevi görüyor. Cihazın gövdesinde SIM kart takılacak bir giriş yer almıyor. Bu sebeple ancak e-SIM ile kullanılabiliyor. Tanıtım videosunu buradan izleyebileceğiniz patentin nihai bir ürüne dönüştürülüp dönüştürülmeyeceği ise merak konusu.
VII. Dikkat Çeken: YOLDA
Yine bir lojistik girişimiyle daha karşınızdayız. Daha önce Mayıs ayında 3’ü melek yatırımcı olmak üzere 4 farklı yatırımcıdan topladığı 830 bin dolar değerinde çekirdek öncesi yatırım ile gündeme gelen ve daha önce iyzico’da da görev alan Volkan Özkan ve bir bilgisayar mühendisi olan C. Murad Özsert tarafından kurulmuş olan dijital uçtan uca lojistik girişimi “Yolda”, Kasım ayının ortalarında dünyanın önde gelen lojistik şirketlerinden DSV ile yaptığı anlaşma ile hizmet ağını Avrupa’ya genişletti. Bu özelliğiyle ihracat yapmak isteyen KOBİ’lerin lojistik operasyonları için dijital ve pratik çözümler sunabiliyorlar.
DSV ile yapılan işbirliği sayesinde KOBİ’ler için ihracat sürecini oldukça kolaylaştıran bir altyapıya sahip olan “Yolda”, ihracatçıların site üzerinden istedikleri ülkeye anında fiyatlama, gönderimlerini düzenleme, takip etme ve anında raporlama yapmalarını sağlıyor. Yük taşıtmak isteyenlere tek panel üzerinden operasyonları yönetme imkanı veren site, bundan böyle yükleyicilerden yüklerini bizzat alarak, yükleyicilerin seçtiği gönderim hızında Avrupa’ya iletebiliyor olacak. Daha fazla bilgi için tıklayın.
VIII. Ve Diğer Her Şey
YARIŞMA – BIGG Cube Incubator
Bugüne kadar 350’den fazla girişime hizmet veren ve çok sayıda BIGG girişimcisine ev sahipliği yapmış olan, Türkiye’nin en dikkat çeken girişimcilik programlarından BIGG Cube Incubator başvuruları devam ediyor.
TÜBİTAK tarafından inovatif fikirleriyle gelen girişimler için sağlanacak 200 bin lira değerinde desteğini içeren 1512 BİGG Teknogirişim Sermayesi Desteği Programının ilk aşamasının yürütüldüğü ve desteklendiği, BİGG Cube Incubation programı kapsamında teknolojik fikir sahibi girişimlerin Teknopark İstanbul’u kuluçka merkezi olarak kullanması sağlanacak ve şirket kurma masraflarına katlanmaksızın büyümelerine imkan sağlanacak. Girişimler bunun yanında Ayrıca girişimler, Teknopark İstanbul’da yer alan ofislerde faaliyet gösteren “derin teknoloji” firmaları ve ortak kurumlarla network kurma imkanı sağlayacak ve girişimler burada programın 2.aşamasına hazırlanacaklar.
Daha ayrıntılı bilgi ve başvuru için programın websitesini buradan inceleyebilirsiniz. Son başvuru tarihi 15 Aralık.
YOUTUBE KANALI – capslock
Umut Kaya ve Erdem Şentunalı tarafından hazırlanıp sunulan ve çeşitli sektörlerde liderliği üstlenen ve büyük başarı yakalayan girişimcilerle, kurdukları girişimler ile ilgili ve çeşitli alanlarda sohbetlere yer verilen kanalda inovatif fikirleriyle fark yaratan ve yerli ve yabancı yatırımcıların dikkatini cezbeden Türk girişimcilerin sıfırdan başlayanlara yönelik altın önerileri dinleniyor.
KİTAP ÖNERİSİ – The Hard Things About Hard Things – Ben Horowitz
2007 yılında Hewlett-Packard tarafından 1.6 milyar dolar değerinde bir anlaşma ile devralınan, Opsware (eski adıyla Loudcloud) girişiminin eski CEO’su ve aynı zamanda kurucularından olan ve halihazırda Andreessen Horowitz girişim sermayesi şirketinin kurucu ortaklarından olan Ben Horowitz’in blogundaki yazılarından derleyerek oluşturduğu kitapta okuyucuya Ben’in Loudcloud’da yaşadığı deneyimler aktarılıyor. Kitap girişimcilik ve girişim yönetimi hakkında en temel sorunlara ve bu sorunların çözümüne ilişkin yollara bir ışık tutuyor.
PODCAST– Masters of Scale by Reid Hoffman
Masters of Scale, Linkedin’in kurucularından biri olan Reid Hoffman’ın hostluğunu yaptığı bir iş ve finans podcastidir. Her bölümde, Hoffman tarafından, girişimcilerin girişimlerini ölçekleyebilmeleri üzerine teoriler sunulur ve sıfırdan başlayarak dünya çapında şirketlere dönüşen girişimlerin kurucularıyla yapılan röportajlarda bu teorilerin doğru olup olmadığı test edilir. Spotify ve Apple Podcast üzerinden takip edebileceğiniz bu podcastin yeni bölümünü kaçırmayın.
YAZAR
Girişim Sermayesi Ekibi
Comments