top of page
Yazarın fotoğrafıGirişim Sermayesi Ekibi

Girişim Sermayesi Bülteni 13. Sayı



I. Birleşme & Devralmalar


ELEKTRONİK CÜZDAN

  • Sunduğu elektronik ödeme hizmetleriyle yabancı fin-tech şirketlerinin ilgisini çeken ve kurulduğundan itibaren 4 yıl içeriisnde 100 milyar liranın üzerinde işlem hacmine ulaşan elektronik cüzdan uygulaması Papara, daha önce de yatırım şirketi Elevator Ventures aracılığıyla yerli girişim Pisano'ya 2,5 milyon dolar yatırım yapmış olan danışmanlık şirketi Raiffeisen Bank'i azınlık hisselerinin satışı için yetkilendirdi. Reuters’ın şirket kaynaklarına dayandırdığı haberine göre şirketin azınlık hisseleri için 250 ila 300 milyon dolar arasında teklifler de geldi.

CLOUD ÇÖZÜMLERİ

  • Geçtiğimiz Nisan ayında aldığı 1 milyon dolarlık yatırımla adından söz ettiren, inşaat sektöründe iş-personel ve taşeron bulma konularında şirketlere ve çalışanlara çözümler sunan Workindo ve şirketlere cloud tabanlı çözümler sunan iş yazılımı Workcep’i satın aldı. Bu satın almayla, kullanıcılarına sunduğu hizmetleri çeşitlendirmeyi hedefleyen Workindo, kulanıcılarına inşaat sektöründe ürün-hizmet mübadeleleri, talep-teklif toplama, e-ihale, hizmet, sanal reklam, istihdam ve mesajlaşma gibi çok geniş bir yelpazede çözümler sunmayı hedefliyor.


YAZILIM

  • Avrupa’nın en büyük yazılım şirketi olma unvanını taşıyan Almanya merkezli SAP SE, işletmelerin müşterileriyle olan etkileşimini daha efektif ve kişisel hale getirmeyi amaçlayan çok kanallı bir müşteri etkileşimi platformu olan Emarsys’i satın almak için anlaşma yaptığını açıkladı. SAP yönetimine göre, dünya çapında aralarında Türkiye’de yer alan işletmelerin de bulunduğu 1.500’den fazla işletmeyle çalışan Emarsys müşteri etkileşim platformunun SAP bünyesine eklenmesi yazılım devine pazarda eşsiz olanaklar sağlayacak.


BIO-TECH

  • Türkiye’nin ilaç sektöründeki devlerinden Abdi İbrahim, İsviçre merkezli biyoteknoloji şirketi OM-Pharma’nın %28,5 oranındaki hisselerini 530 milyon dolara satın aldığını duyurdu. Eylül ayı sonunda tamamlanan satın alma sonucunda OM Pharma, Türkiye’nin etki alanındaki coğrafyalara açılırken, Abdi İbrahim ise OM Pharma’nın Latin Amerika, Uzak Doğru ve ABD gibi dünya pazarındaki tanınırlığı sayesinde bu pazarlara erişim sağlamayı hedefliyor. Ayrıca OM Pharma’nın üretim portföyünde yer alan birtakım ilaçların İstanbul’da üretilmeye başlanması planlanıyor.


II. Halka Arz


OYUN

  • Özellikle pandemi döneminde geliştirdiği oyunlarla belli yaş grubundaki kullanıcılarının büyük ilgisini çeken oyun devi Roblox, hisselerini halka arz etmeyi bu şekilde 8 milyar dolar değerlemeyi hedeflediğini duyurdu. Geçtiğimiz yıl birçok yatırımcıdan çok büyük miktarlarda yatırım almayı başarmış olan Roblox’un Temmuz ayı itibariyle aktif kullanıcı sayısının 164 milyona ulaştığı açıklandı.


III. Yatırımlar


-yabancı-


AMAZON PRIME

  • ABD merkezli dünyaca ünlü Amazon Inc. bünyesindeki abonelik uygulaması Amazon Prime nihayet Türkiye’de kullanıma girdi. Aylık ücretinin 7,90 lira olması planlanan Amazon Prime, bünyesinde barındırdığı çeşitli hizmetlerinden yanında Prime Video özelliğiyle kullanıcılarına Netflix benzeri film ve dizilere ulaşabilecekleri bir platform olmasıyla tanınmaktadır. Türkiye’deki kullanıcılar ilk ay hizmetlerden ücretsiz faydalanabilecekler.


SİBER GÜVENLİK

  • Siber güvenlik alanında kullanıcılarına sunduğu çözümlerle adından söz ettiren girişim Devo, Georgian Partners liderliğinde gerçekleşen D serisi yatırım turunda aldığı 60 milyon dolar değerindeki yatırımla dikkatleri üzerine çekti. Accenture gibi şirketler ve ABD Hava Kuvvetleri gibi üst düzey kurumlar tarafından da kullanılan bir bulut yazılımı olan SIEM’in geliştiricisi Devo, aldığı yatırımı ABD’deki istihdamını yılsonuna kadar en az %25 artırmak ve iş geliştirmek amacıyla kullanacağını duyurdu.


YAPAY ZEKA

  • Yapay zekâ destekli ilaç keşfi faaliyetleri gerçekleştirmekte olan ABD merkezli biyoteknoloji şirketi XtalPi, Tura Tencent, Sequoia China, China Life ve SIG gibi fonların da katıldığı C serisi yatırım turunda 319 milyon dolar yatırım almayı başardı. XtalPi, bu yeni yatırımı AI faaliyetleri ve bulut bilişim platformunun erişim ağını genişletmek amacıyla kullanacağını duyurdu. Şirketin hedefleri arasında, gerçekleştirdiği sanal AR-GE çalışmalarının gerçek dünyadaki laboratuvarlar test verileriyle entegre edilerek biyofarmasötik şirketlerinin klinik deneyler için en iyi denekleri seçmesini kolaylaştıran bir sistem geliştirmeyi hedefliyor.


-yerli-


SABANCI VENTURES

  • Türkiye’nin devlerinden Sabancı Holding’in yeni kurduğu Sabancı Holding Girişim Sermayesi Fonu olan Sabancı Ventures, ilk yatırımını akıllı kumaş teknolojileri alanında yoğunlaşan ve perakende, lojistik, e-ticaret gibi çeşitli sektörlerde çözümler sunan ve geliştirdiği sosyal mesafe ayarlayan bileklikle Haziran ayında Mercedes BENZ Türk’ün 50.Yılda 50 Startup Yarışmasını kazanan Thread In Motion adlı girişime gerçekleştirdi. Sabancı Ventures, 30 milyon dolar büyüklüğünde fonu ticarileşmesini tamamlamış yerli ve yabancı girişimlere değişen tutarlarda yatırımlar yapmak ve bu girişimlerin büyümelerine katkı sağlamak için kullanmayı planlıyor.

E-SPOR

• Daha önce 1.1. milyar dolar değerinde değerleme üzerinden pre-seed yatırım ile kurulan, oyun tutkunlarına profesyonel olarak katılabilecekleri turnuvalarla para ve çeşitli değerli ödüller kazanma imkanı sunan yerli e-spor platformu Gamer Arena, eski futbolcu Roman Neustadter tarafından 3.5 milyon Euro’luk değerlemeyle ikinci yatırımını aldı. Papara, Vodafone, N11, Academycs gibi dev partnerlerinin de desteğiyle hızlı şekilde ticaret hacmini genişletmeye devam eden girişim, 1 Ekim itibariyle 105 bin kullanıcıya ulaşmayı başardı.


ENDÜSTRİ 4.0

  • İnci Holding, elektrikli araç filoları için özel şarj sistemleri ve mikro şebeke çözümleri sunan ABD merkezli teknoloji şirketi Rhobus Energy Solutions’a yatırım yaptı. Girişim, 2015 yılınca A serisi yatırım turunda Golden Regent Electronics’ten 2.8 milyar dolarlık yatırım almıştı. İnci Holding, söz konusu yatırımla Endüstri 4.0’a yaptığı katkının yanında önümüzdeki yıllarda büyüme beklentisi olan elektrikli araç pazarında da şimdiden yerini aldı.


IV. Genel Haberler


HENNES & MAURITZ

  • Dünyanın en büyük ikinci hazır giyim perakende şirketi H&M, dijital platformlarda olağanüstü artan taleplere odaklanmak üzere dünya genelinde 250 mağazasını kapatmayı planlanıyor. Hangi ülkede hangi mağazaların kapatılacağı henüz belli olmamakla birlikte, şirketin dünya çapında faaliyet göstermekte olan 5 bin mağazası arasından 166’sı korona önlemleri sebebiyle çeşitli ülkelerde kapalı kalmaya devam ediyor veya sınırlı saatler arasında hizmet verebiliyor.


E-TİCARET

  • Trendyol’un kurucusu Demet Mutlu’nun Linkedin hesabı aracılığıyla yaptığı İngilizce paylaşımla duyurduğu üzere, Trendyol https://en.trendyol.com/ websitesi üzerinde AB’deki müşterilere de hizmet vermeye başladı. Buna göre AB ülkeleri ve Birleşik Krallık’ın da aralarında bulunduğu 27 Avrupa ülkesinde yer alan müşteriler ilk siparişleri için 20 Euro değerinde indirimden faydalanabilecekler. Bu hamlenin Türkiye’nin e ihracat hacminin artırılması ve Türk ürünlerinin dış pazarlarda tanınırlığının sağlanması adına önemli bir adım olduğu ortada.


BANKACILIK EKOSİSTEMİ

  • Teknoloji şirketi Architecht işbirliğiyle, Türkiye, Ortadoğu ve Kafkas ülkeleri odaklı girişim analizi platformu olarak faaliyet gösteren ve açık bankacılık projelerine yaptığı yatırımlarla adını duyuran startups.watch tarafından hazırlanan Türkiye Açık Bankacılık Ekosistem Haritası 29 Eylül 2020 tarihinde yayınlandı. Harita, Türkiye’de açık bankacılık faaliyetlerinin hangi alanlarda yoğunlaştığı ve en çok hangi alanlarda yatırım yapıldığı konusunda girişimlere ve girişimcilere anahtar verileri sunmaktadır.


KRİPTO PARA

  • 3 yıllık Yeni Ekonomi Programı olarak da bilinen Orta Vadeli Programın onaylanmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararının Resmi Gazetede yayımlanmasının ardından gözler programda yer alan kripto paralara ilişkin düzenlemeye çevrildi. Buna göre kripto paraları da içine alan sanal varlıklarla gerçekleştirilen işlemlerin vergilendirilmesine yönelik düzenlemelerin yolda olduğu belirtildi. Düzenlemede ayrıca bu varlıklar aracılığıyla finanse edilebilecek suçların önlenmesine ilişkin takip mekanizmaları getirilmesine ilişkin hüküm de yer aldı. Söz konusu karar, Türkiye’de kripto paralara ilişkin detaylı düzenlemelerin yolda olduğunu ortaya koyuyor


V. İstatistik: Startuplar Neden Halka Açılıyor?


  • Yıllar sonra startupların artarda halka arz edildiği bir dönemi yaşıyoruz. PwC tarafından yayınlanan verilere göre 2020 üçüncü çeyrekte startupların halka arz hacmi bakımından en azından 2016 yılının başındaki verilere kıyasla rekor üzerine rekor kırılmakta.

Uzun zamandır kapalı kalma stratejisi benimseyen startupların birer birer halka arz edilmeyi seçmesinin çeşitli sebepleri var.


Bugünün pazar ikliminde kamu kesimi değerlemeleri düzenli biçimde özel değerlemelere üstün geliyor. Kamu kesimi yatırımcıları, unicornları gelecekte kazanmasını bekledikleri değere göre değerlendiriyorlar. Bu sebeple eninde sonunda halka arz edilecek olan startuplar bu açılmayı gelecek bir tarihe ertelemektense doğrudan açılmayı tercih etmekteler. Ayrıca şirketlerin halka arz edilebilmesi için birçok farklı yöntem vardır. Örneğin ABD’de halka arzları kolaylaştıran özel amaçlı satın alma şirketleri (SPACs) bu yıl tam 25 milyar dolar değerinde işlemle adeta bir patlama gerçekleştirdi.

2020’nin son çeyreğine girerken daha birçok unicornun halka arz edildiğini göreceğimize hiç şüphe yok.


VI. Patent

  • Amazon Inc. kullanıcılarının ihtiyaçları için sunduğu yenilikçi çözümlere bir yenisi daha ekledi. Portföyünde 10.350 adet patent barındıran Amazon, kullanıcıların sadece avuç içlerini göstererek ödeme yapabileceği yeni Amazon One teknolojisi duyurdu ve bu teknoloji için patent başvurusunu yaptı.


Patent: US2019392189A1


  • Bünyesinde 59 adet patent barındıran Pinterest, 2020’nin ilk üç çeyreğinde hisse değerini en çok artırmayı başaran sosyal medya şirketlerinden oldu. Pinterest’in bilginin görsel olarak aranmasını ve fiyat filtrelemesini kolaylaştıran sistemler ve yöntemleri içeren patenti ise bu anlamda en çok ilgi çekenlerdendir.


Patent: US10229443B1


VII. Dikkat Çeken: PULPOAR

  • Çevrimiçi mağazada görüp beğendiğiniz kıyafetin üzerinize yakışıp yakışmayacağını merak ediyor ancak mağazaya gidip denemekten çekiniyor musunuz?


E-ticaret platformlarına entegre olarak, satışa sunulan ürünlerin, kullanıcıların bilgisayar veya akıllı cihazlarının kamerası aracılığıyla sanal ortamda test edilmesini mümkün kılan PulpoAR, yerli bir teknoloji girişimidir.


PulpoAR, özellikle pandemi sürecinde kozmetik mağazalarında ruj, yüz, gözlük vb. birçok ürün için uygulanan tester ürün deneme uygulamasına son verilmesiyle doğan marka ve tüketici arasındaki etkileşimsizliğe dijital yollarla çözüm sunmayı amaçlar.


Şirket, dünyada ilk defa web bazlı oje sürme deneyimi sunuyor olmasıyla da alanında yenilikçi çözümler sunmaktadır. Facebook, Instagram ve Snapchat filtreleriyle kullanıcıya sunulan computer-vision sistemlerine benzer bir altyapıya sahip olan uygulamayı benzerlerinden ayıran nokta ise hizmetlerin çok niş alanlarda sunulması sebebiyle dijital ortamda denenen ürünlerin gerçekçiliğinin ayırt edici biçimde artırılmış olmasıdır.


VII. Ve Diğer Her Şey – WEBINAR

  • Baker McKenzie, KPMG, Toro Digital, Macquaire gibi eşitli araştırma şirketleriyle ortaklık yürüten, dünyanın ilk legal-tech araştırma raporlama şirketi olan Global Legal Tech Report tarafından düzenlenecek webinar kapsamında;


Yapay zeka avukatı Richard Tromans, Reynen Court Strateji Lideri Christian Lang, Baker Mckenzie Fiyatlandırma Direktörü Jae Um, Mindset Ventures ortağı Jules Miller, Litera Microsystems İş Geliştirme ve Strateji Küresel Direktörü Haley Altman yanında; başta Global Legal Tech Report CEO’su Stevie Ghiassi olmak üzere kuruluşun çeşitli yönetim kademelerinden konuşmacılar tarafından Kuzey Amerika Pazarında Legal-Tech Trendleri üzerine tartışılacaktır.


Covid-19’un legal-techler üzerindeki etkileri, legal-tech piyasasında cinsiyet çeşitliliği, fonlama, yetenekleri yakalamak, Kuzey Amerika’da ürün piyasası manzarası ise bu ücretsiz etkinlik kapsamında değinilmesi beklenen başlıca konu başlıklarıdır.


Etkinlik 12 Ekim 2020’de gerçekleşecek.


KAYNAKÇA

https://webrazzi.com/2020/09/21/papara-azinlik-hisse-satisi-icin-raiffesien-bank-i-yetkilendirdi/

https://egirisim.com/2020/09/29/yerli-girisim-workindo-bulut-tabanli-is-yazilimi-workcepi-satin-aldi/

https://egirisim.com/2020/10/01/almanya-merkezli-sap-turkiyede-de-operasyonlari-bulunan-emarsysi-satin-aldi/

https://egirisim.com/2020/09/21/turk-ilac-sirketi-abdi-ibrahim-isvicre-merkezli-om-pharmanin-yuzde-28-5-hissesini-530-milyon-dolara-satin-aldi/

https://webrazzi.com/2020/10/02/roblox-halka-arza-hazirlaniyor/

https://www.ntv.com.tr/teknoloji/amazon-prime-turkiyede-iste-amazonprimeinturkiye-fiyati-ne-kadar,UXsk2ayjMEi362IZ102jcQ

https://webrazzi.com/2020/09/16/siber-guvenlik-girisimi-devo-60-milyon-dolar-yatirim-aldi/

https://webrazzi.com/2020/09/29/yapay-zeka-destekli-ilac-kesfine-odaklanan-xtalpi-319-milyon-dolar-yatirim-aldi/

https://webrazzi.com/2020/09/24/thread-in-motion-sabanci-ventures-tan-yatirim-aldi/

https://egirisim.com/2020/10/02/yerli-espor-platformu-gamer-arena-roman-neustadterden-3-5-milyon-euro-degerleme-ile-ikinci-yatirimini-aldi/

https://webrazzi.com/2020/09/26/inci-holding-rhombus-energy-solutions-a-yatirim-yapti/

https://www.bbc.com/news/business-54369802

https://egirisim.com/2020/10/01/demet-mutlu-trendyolun-avrupa-ulkelerindeki-musterilere-de-hizmet-verdigini-duyurdu/

https://fintechistanbul.org/2020/09/29/turkiye-acik-bankacilik-ekosistem-haritasi-yayimlandi/

https://uzmancoin.com/bitcoin-vergi-yeni-ekonomi-programi/

https://techcrunch.com/2020/10/06/why-startups-are-going-public-now/

https://worldwide.espacenet.com/patent/search/family/068981931/publication/US2019392189A1?q=US2019392189A1

https://worldwide.espacenet.com/patent/search/family/065633076/publication/US10229443B1?q=US10229443B1

https://pulpoar.com/

https://www.globallegaltechreport.com/event/legal-tech-trends-in-the-north-american-market-12-october/


YAZAR

Girişim Sermayesi Ekibi

Comments


bottom of page