İÇİNDEKİLER
KURUM VE KARARLARI
GÜNCEL HABERLER
KURUM KARARLARI
Haziran Ayında 5 Coğrafi İşaret Tescili Gerçekleşti
Gaziantep’ten Antep Alaca Çorba ve Antep Kabaklama coğrafi işaret tescili alırken Bursa’dan Kemalpaşa Tatlısı veya bilinen diğer adıyla Mustafakemalpaşa Tatlısı, Çankırı’dan Çankırı Tutamaç Çorbası ve Bayburt’tan Aydıntepe Şeker Fasulyesi coğrafi işaret olarak tescillendi.
Amerikan Çikolata “Butterfinger” Markasının Almanya’da Tesciline Dair Karar
Amerika’da yüksek satış sayılarına sahip olan “Butterfinger” adlı çikolata markası, Almanya’da da aynı isimle marka olarak tescil ettirilebilir mi? Bu soruya yanıt Münih Bölge Adliye Mahkemesi tarafından verildi. Olayda, şekerleme üreticisi ve “Butterfinger” markasının sahibi olan FERRERO U.S.A. INC. (“Ferrero”), Almanya’da bulunan ve “Butterfinger” ile “Baby Ruth” markalarını tescil ettiren içecek üreticisi şirkete dava açtı. Daha önceden distribütörü Nestle olan çikolata, 2018 yılında Ferrero’ya satıldı. Tescilin iptalini isteyen Ferrero, başvurunun kötü niyetle yapıldığını ve ambalaj tasarımının neredeyse aynı olduğunu iddia ederek mahkemeye başvurdu. Mahkeme başvuruyu kısmen doğru buldu. Marka tescili iptalinin isteğini reddeden mahkeme, başvurunun kötü niyetle yapılmadığına hükmetti. Ancak mahkeme ambalaj tasarımının neredeyse aynı olduğu iddiasında Ferrero’yu haklı buldu. Mahkeme bu tasarımla Alman şirketin satış ve dağıtım yapmasını yasakladı. (1)
Telif Haklarını İhlal Eden Videolar İçin Youtube/Google’ın Sorumluluğu
Almanya Federal mahkemesinde görülen davada, Sarah Bringhtman’ın “A Winter Smphony” adlı albümü telif haklarının ihlali nedeniyle Youtube tarafından silinse de her seferinde farklı kullanıcılar tarafından Youtube’a yüklenmektedir. Almanya Federal Yüksek Mahkemesi, Avrupa Birliği Adalet Divanı’ndan, içerik sağlayıcısı olan kişilerle birlikte yer sağlayıcı olan Youtube’un sorumluluğuna dair görüş isteğinde bulundu. Youtube’un sorumluluğunun olup olmadığı var ise Youtube’un sorumluluğunun asli mi yoksa tali mi olduğu Avrupa Birliği Adalet Divanı tarafından tartışıldı. ABAD, yasa dışı videoya erişim sağlanmasında Youtube’un katkısı olmadıkça umuma iletim hakkının ihlal edilmediğine hükmetti. Böylelikle Google’un sorumluluğunun telif haklarını ihlal eden videolar için olmadığı kararı verildi. (2)
GÜNCEL HABERLER
Mike Tyson, Avustralyalı Giyim Mağazası Culture Kings’e Dava Açtı
Culture Kings’in üzerinde “Mike Tyson”, “Iron Mike”, “Iron Mike Tyson”, “Kid Dynamite” yazılı kıyafetleri Mike Tyson’ın onayı olmaksızın satışa sürmesi üzerine Tyson, Culture Kings’e dava açtı. Tyson, satışların Culture Kings ile kendisi arasında bir sponsorluk ilişkisi olduğu veya kendisinin onayı olduğu izlenimini yarattığını ancak durumun böyle olmadığını ifade etti. Tyson, 2010 yılında “Mike Tyson” markasını tescil ettirmişti. Gönderilen ihtarnamelere rağmen online satış sitesinde söz konusu ürünleri satışta tutan Culture Kings, geçtiğimiz yılı 183 milyon dolar gelir ve 19,4 milyon dolar kar ile kapatmıştı. (3)
En Değerli Markalar Belli Oldu
Kantar Brandz’in 2021 raporuna göre, değeri en yüksek olan marka Amazon oldu. Listede, Amazon’un ardından sırasıyla Apple ve Google yer aldı. İlk 10’da yer alan markaların 9’u teknoloji şirketlerine aitken fast-food markası olan McDonald’s’ın ilk 10’da yer olması dikkat çekti. (4)
Şarkıcı Pınar Aylin Hakkında Yargıtay Kararını Verdi
Sanatçı Pınar Aylin 1994 yılında Raks Müzik Anonim Şirketi ile anlaşarak “Ben Bahara Hazırım”, “Güneşten” ve “Ay Işığında” adlı üç albüm hazırladı. Şirketin 2007 yılında iflas etmesi ile birlikte albümler birden fazla şirket arasında el değiştirdi ve kullanıldı. Son olarak Avrupa Müzik AŞ tarafından kullanılan albümler dolayısı ile Pınar Aylin şirket aleyhine İzmir Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne, şarkıların dijital ortamda kullanılmasının durdurulması ve tecavüzün tespiti talebi ile başvuruda bulundu. Yargılama devam ederken on bin Türk Lirası teminat ile şarkıların sanal ortamda kullanılmasının durdurulması talebi mahkeme tarafından onaylandı. Mahkeme, tarafların savunmalarını aldıktan ve delilleri topladıktan sonra kararını verdi. Kararda, sanatçıya ait eserlerin, dijital müzik platformları ve GSM operatörleri üzerinde kullanımının “mali haklara tecavüz” oluşturduğuna hükmedildi. Davalı taraf kararı önce istinaf etti. Bölge Adliye Mahkemesi başvuruyu reddetti. Sonrasında bu kararı da temyiz eden davalı taraf, Yargıtay’dan istediği sonucu alamadı. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi sanatçı Pınar Aylin’i haklı buldu ve istinaf mahkemesinin kararını onadı. (5)
KAYNAKÇA
YAZAR
Bilgi Teknolojileri Birimi
Comments