top of page

Fikri Mülkiyet Hukuku Bülteni 10. Sayı

Güncelleme tarihi: 4 Eki 2021



İÇİNDEKİLER


KURUM KARARLARI


GÜNCEL HABERLER

KURUM KARARLARI



APPLE DAVAYI KAYBETTİ, EPIC GAMES FORTNITE İLE APP STORE’A GERİ DÖNÜYOR


ABD’nin California Eyaletinde bir mahkemede görülen davada sonuç EPIC GAMES lehine açıklandı. İlgili karara göre Apple, uygulamaların kendi uygulama mağazasında belirttiği ücretlerden daha düşük fiyatlandırmaları belirleyebilmesinin önünü açmak zorunda kalacak. Epic Games’in açmış olduğu bu davayla beraber içlerinde Deezer, Spotify, Match Group ve Tile’ın da yer aldığı bir koalisyon oluştu. Somut olayın ABD senatosuna da intikal etmesi, söz konusu mahkeme kararının bir son olmadığının, aksine Apple Store ve Google Play’i daha büyük yaptırımların beklediğinin habercisi anlamına gelmekte. Senato uygulama mağazalarının yüksek komisyon oranlarını ve konumları gereği sağladıkları avantajı dikkate alarak “Open App Markets Act” adı altında yeni bir yasa tasarısı ortaya çıkardı. İlgili tasarıya göre Apple ve Google ilgili uygulamaların kullanıcıları yukarıdaki sebeplerle de bağlı olarak websitelere yönlendirmelerine ve dolaylı olarak mağaza dışı ödeme yöntemlerini kullanmalarına izin verecek. Bu izinlerle beraber Apple ve Google’ın bu tip uygulamaları sistemden uzaklaştırarak söz konusu yöntemleri engellemeleri de mümkün olmayacak. (1)


 


SANATÇI SELÇUK YÖNTEM’İN TOST YERKEN ÇEKİLEN FOTOĞRAFI İÇİN AÇTIĞI DAVADA 150.000 TL TAZMİNATIN DAVACIYA VERİLMESİNE KARAR VERİLDİ


Selçuk Yöntem, rızası alınmaksızın paylaşılan ve fotoğrafın çekildiği kafenin menü, reklam ve tanıtımlarında kullanılan fotoğraf için maddi ve manevi tazminat talebiyle açtığı davayı kazandı. Yargıtay tarafından onanan kararda Yöntem’e ait olan fotoğrafı kullanarak haksız kazanç elde eden ve Yöntem’i restoranın daimî müşterisiymiş gibi gösteren işletme için 100.000 TL maddi tazminata hükmedildi. Öte yandan fotoğrafın pek çok farklı mecrada paylaşılmasından dolayı Yöntem’in manevi olarak uğramış olduğu zararlar için de 50.000 TL manevi tazminata hükmedildi. (2)


 


AVRUPA BİRLİĞİ FİKRİ MÜLKİYET OFİSİ(EUPIO)’NİN OCTOBER FEST HAKKINDA VERDİĞİ YENİ MARKA KORUMA KARARI


Her yıl Münih’te düzenlenen “October Fest” Covid-19 nedeniyle üst üste ikinci defa ertelendi. Erteleme kararı, yalnızca Münih’te yaşayanları değil, her yıl festivali ziyaret etmek adına dünyanın farklı bölgelerinden gelen 6 milyona yakın ziyaretçiyi de ilgilendiriyor.


22 farklı ürün sınıfında korunan bir marka konumunda olan “October Fest” hakkında Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi erteleme kararıyla aynı yıl içerisinde yeni marka koruma kararları açıkladı. Her ne kadar Alman Marka Patent Ofisi (German Patent and Trade Mark Office) (DPMA) markanın genel kullanıma açık olması yönünde görüş belirtse de EUIPO’nun kararına göre söz konusu marka 5 yıl daha Avrupa Birliği bölgesinde korunacak.(3)


 


MÜNİH BÖLGE MAHKEMESİ KARARINI VERDİ: ÇİN ÜRETİCİLERİ ÜRÜNLERİNDE İSVİÇRE BAYRAĞINI KULLANAMAYACAK


Dava, kullanıcılar arasında yaygın olan adıyla İsviçre askeri bıçakları (Swiss Army Knife) ve çok amaçlı aletleri üzerine odaklanmakta. Davacı Victorinox 2017 yılında 500 milyon adet bıçağın üretildiğini ve ürünün dünya çapında bilinirliğinin çok yüksek olduğunu belirtti. Her ne kadar davalı taraf ürünün üretimi ve paketlenmesi sırasında Çin’de üretildiğinin belirtildiğine ve ilgili ibarelerin (Made in China) eklendiğine dikkat çekse de bölge mahkemesi bu görüşe katılmadı. Mahkeme ürünün üzerinde ilgili ülkenin bayrağının kullanılmasının hem ürünün saygınlığına zarar verdiğini hem de coğrafi işaretin dürüstlük kuralına aykırı şekilde kullanıldığını belirmiştir. İlgili karar Avrupa Birliği içtihatlarında da yer almaktadır. (4)


 


YAPAY ZEKA ADINA PATENTE İLİŞKİN DAVADA İNGİLİZ İSTİNAF MAHKEMESİ (COURT OF APPEAL) KARARINI VERDİ. “YAPAY ZEKA PATENT HAKKINA SAHİP OLAMAZ.”


Dr. Stephen Thaler tarafından istinaf mahkemesine taşınan uyuşmazlıkta Thaler, buluş basamağında hiçbir etkisinin olmadığını, “DABUS” adındaki yapay zekanın söz konusu buluşu kendi başına gerçekleştirdiğini öne sürdü. Mahkeme, İngiliz Patent hukukunun 7 ve 13. maddelerini göstererek patent hakkına ancak hukuken tanınmış bir kişinin (gerçek veya tüzel) sahip olabileceğini belirterek oy çokluğuyla Thaler’ın iddialarını kabul etmedi ve davayı reddetti. Konu halihazırda gündemde yer almaya devam ediyor ve uzmanlar davanın üst mahkemeye (Supreme Court) intikal edeceği görüşünde fikir belirtiyor. Avukat Sarah Taylor’a göre, gelecekte yapay zekanın patent hakkı sahibi olması için İngiliz hukukunda yeni kanuni düzenlemelerin yapılması şart. (5)


 

GÜNCEL HABERLER



KÜRESEL YENİLİK ENDEKSİ AÇIKLANDI,TÜRKİYE 10 BASAMAK İLERLEYEREK 132 ÜLKE ARASINDAN 41. SIRADA YER ALDI


Türk Patent ve Marka Kurumu’nun duyurduğu üzere Türkiye, Küresel Yenilik Endeksi’nde kategorik olarak pek çok alanda ilerleme kaydetti. Söz konusu ilerlemelere ilişkin açıklanan sıralamalardan birkaçı şu şekilde;


Türkiye “en az 2 farklı ofiste kaydı bulunan patent ailesi sayısı” göstergesinde 50’nci sıradan 33’üncü sıraya, “Fikri mülkiyet için yapılan ödemelerin toplam ticarete oranı” göstergesinde 76’ncı sıradan 56’ncı sıraya, “Türkiye kaynaklı patent başvuruları” göstergesinde 30’uncu sıradan 24’üncü sıraya yükseldi. (6)


 


ARTIOX SANAT YATIRIMINI KOLAYLAŞTIRMA AMACI GÜDEN BLOCKCHAIN TEKNOLOJİSİYLE KEİRETSU FORUM TÜRKİYE’DEN 7 MİLYON TL DEĞERLEME YATIRIMI ALDI


Sanat yatırımı yapmanın değer saklama yolları arasında önemli bir yeri bulunmakta. Ancak bu yola çıkarken yüksek giriş sermayeleri yatırımcılar için bir çeşit engel niteliğinde. Blockchain teknolojisini kullanan Artiox, bu engeli ortadan kaldırarak küçük yatırımcılara da sanat yatırımı yapmanın kapılarını araladı. Artiox, kullanıcılarına eksper onaylı ve sigortalı olarak listelenen sanat eserlerine atanan tokenler sayesinde istedikleri oranda alım satım yapma imkanı sunuyor. Bunun yanında kullanıcıların birden fazla sanat eserine bu metotla yatırım yaparak kendilerine bir portföy oluşturmaları da mümkün. Kurucularından Dakdevir’in de belirttiği üzere şimdiye kadar 2 milyon TL değerinde alım satım gerçekleştiren platformun yeni hedefleri dijital sanat eserlerini listelemek ve ardından yurt dışına açılmak. (7)


KAYNAKÇA


YAZAR

Av. M. Murat Gülgün

Av. Nur Sena Sevindi

Stj. Av. İlayda Yüncü

Stj. Av. Berhan Sarılar

Stj. Av. Beyza Ece



Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page