İÇİNDEKİLER
KURUM VE YARGI KARARLARI
GÜNCEL HABERLER
KURUM VE YARGI KARARLARI
Avrupa Komisyonu Kıbrıs Hellimini PDO Olarak Tescil Etti
Kıbrıs’ın en büyük ihracat gelir kaynaklarından biri olan olan hellim peyniri, AB’de coğrafi işaret türlerinden menşe adı (PDO) olarak tescil edildi. Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anasatasiadis açıklamasını Twitter üzerinden Türkçe olarak yaptı ve hem Rum hem de Türk üreticiler için birer dönüm noktası olduğunu belirtti. Tescil ile birlikte sadece Kıbrıs'ta, yerel ürünlerle üretilen peynir, Türkçe "hellim" ya da Rumca "halloumi" adı altında AB’de satışa sunulabilecek.
EUIPO Oktoberfest’i Ticari Marka Olarak İlan Etti-İtiraz Süreci Temmuzda Son Buluyor
Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi (EUIPO) tarafından başvurusu kabul edilerek ilan edilen “Oktoberfest” ibareli marka başvurusuna itiraz süresi 31 Temmuz 2021’de son buluyor. Bu süreye kadar itiraz başvurusunda bulunulmaz ise “Oktoberfest” markasının kullanılması için lisans alınması zorunlu hale gelecek. 2019 yılında marka başvurusunda bulunan Münih Eyaleti’nin girişimlerinin başarı ile sonuçlanması bekleniyor.
Almanyada BlackFriday’in Marka Tescili Berlin Bölge Adliye Mahkemesi Tarafından İptal Edildi
İlk derece mahkemesinden sonra, hak kaybına uğradığı iddiası ile Bölge Adliye Mahkemesine başvuran davacı Gall yararına Bölge Adliye Mahkemesi tarafından karar verildi. BlackFriday’in ticari marka olarak kullanılması mahkeme tarafından iptal edildi. Almanya’da BlackFriday’i indirim veya promosyon amaçlı kullanan birçok işletme karardan oldukça memnun. Uzun yıllardır Alman mahkemelerinde BlackFriday’e ilişkin uyuşmazlıklar görülmeye devam ediyor. Aralık 2013’den beri BlackFriday, ismi marka olarak korunuyor. 2016 yılında marka sahibi Super Union Holdings Ltd. şirketi markayı kullanan birçok işletmeye ihtar çekmişti. Son verilen karar ile birlikte işletmeler markayı kullanmak için lisans almak zorunluluğundan kurtuldu.
Takeda-Bayer Davasında Bayer Lehine 182 Milyon Dolara Hükmedildi
Takeda’nın Bayer’in hemofili tedavisi ile ilgili patentini ihlal ettiği iddiasıyla görülen davada Takeda, Haziran 2016 ve Kasım 2018 arası satışlara göre 155 milyon Dolar royalty bedeline mahkum edilmişti. Çıkan son kararla ise sonraki satışlar ve ek zararlar da eklenerek 182 milyon Dolar ödemeye mahkum edildi.
GÜNCEL HABERLER
Red Bull, “Zilli Öküz Gazoz”a Hükümsüzlük Davası Açtı
2019 yılında, Zillli Öküz Gazoz kelime kombinasyonu ve elinde gazoz şişeleri olan bir boğayı içeren logosu için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapılmıştı. Başvurunun Bültende yayımlanmasını takiben ünlü enerji içeceği şirketi Red Bull’un avukatları iki marka arasında ayırt edilemeyecek derecede benzerlik olduğu iddiasıyla itiraz ettiler. Ancak, Kurum bu itirazı kabul etmedi ve marka tescil edildi. Bunun üzerine Red Bull’un avukatları tarafından iki markanın ayırt edilemeyecek derecede benzer olduğu ifade edilerek hükümsüzlük davası açıldı.
Epic Games-Apple Davasında Tim Cook İlk Kez “Targeted Advertising” Hakkında Açıklama Yaptı
Epic Games, 2020 yılında, uygulama içinde kendi ödeme sistemini kurarak App Store’a bu işlemler için %30 komisyon verme zorunluluğundan kurtulmuştu. Ancak bu hamlenin üzerine Apple, Epic Games’in oyunlarını App Store’dan kaldırdı. Epic Games ise rekabetin ihlali sebebiyle Apple’a dava açmıştı. Yapılan duruşmada ilgi çeken kısımlardan biri de Epic Games’in avukatlarından Bornstein’in Apple’ın topladığı verilere ilişkin sorularıydı. Apple’ın CEO’su Tim Cook, soruları minimum düzeyde veri topladıklarını ifade ederek yanıtlasa da daha az veri toplamaları halinde kullanıcılara ilgileri doğrultusunda reklam gösteremeyeceklerini belirtti. Böylece, Tim Cook, hedefli reklamcılık için toplanan verileri savunmuş oldu.
Corona Beer mı Coronavirus mı?
Geçmişteki salgın hastalıkların birçoğu, doğdukları bölgelerin isimlerini almıştı. Dünya Sağlık Örgütü, bu isimlendirmenin coğrafi bölgeleri lekelediği, ırkçılığa sebep olduğu gibi gerekçelerle bölgelerin isimlerinin verilmemesini tavsiye ediyordu. Koronavirüs salgınına gelindiğinde ise virüsün mikroskop altındaki görüntüsü taca benzediğinden hastalığa taç kelimesinin Latince karşılığı olan “corona” adı verildi. Ancak, bu isimlendirme, tüketicilerin bira markası olan “Corona” ile karıştırmalarına sebep oldu. Google trends verileri incelendiğinde “Corona beer virus”, “Beer coronavirus”, “Beer virus” aramalarında büyük bir artış olduğu görüldü. Neyse ki bu durum, firmanın satışlarını olumsuz etkilemedi.
Epic Games Çinli Start-Up Şirketine Marka Hakkı İhlallerinden Dolayı Dava Açtı
Geçtiğimiz hafta Epic Games, Kuzey Carolina federal mahkemelerinde, akıllı gözlük üreticisi start-up şirketi olan Nreal’e karşı, kendi sahibi olduğu Unreal Engine markasının haklarının ihlal edildiği iddiası ile dava açtı. Bilindiği üzere Unreal Engine, üç boyutlu sürükleyici simülasyon ve oyun platformu olarak kullanılıyor. Epic Games’in iddialarından birisi de sanal gerçeklik gözlükleri üreticisi olan Nreal’ın, Unreal Engine ile benzer faaliyet gösterdiğinden, piyasada kafa karışıklığı yaratabileceği oldu. Epic Games, marka isimlerinin sadece birbirine çok benzemekle kalmadığını, neredeyse aynı şekilde telaffuz edildiğini belirtti.
KAYNAKÇA
YAZAR
Bilgi Teknolojileri Ekibi
Comments