İÇİNDEKİLER
I. Birleşme & Devralmalar ile Girişim Sermayesi Yatırımları
II. Sermaye Piyasaları
III. Dikkat Çeken
3-Devralmalar 5 yılın en yüksek seviyesine çıktı, oyun şirketi stüdyoları mobil oyunları hedefliyor.
I. Birleşme & Devralmalar ile Girişim Sermayesi Yatırımları
Yerli girişim Udentify, Netcad tarafından satın alındı.
Netcad, görüntü işleme yetenekleri ile yapay zekâ algoritmalarını buluşturan yerli girişim Udentify’ı satın alıyor. Böylelikle Netcad, bünyesine kattığı Udentify teknolojisiyle Udentify’ın perakende odaklı olarak kapalı alanlarda geliştirdiği akıllı kamera bazlı iş zekâsı çözümlerini açık alanlara ve yeni dikeylere taşıyacak.
Akıllı kameraların gücüyle insan ve obje hareketlerini takip ederek müşterilerine iş zekâsı çözümleri sunan Udentify’ın yetenekleri Netcad’in çözümleri ile birleşerek belediye ve kamu sektörü ile de buluşacak. (1)
Silikon vadisi merkezli Pegasus Tech Ventures, Buba Ventures iş birliği ile Türk girişimlere yatırım yapacak.
Birçok girişimi destekleyerek geniş bir yatırımcı ağını bir araya getiren Buba Ventures, yeni yatırımlarının yanı sıra yeni iş birlikleri de gerçekleştirmeye devam ediyor. Buba Ventures, son olarak Silikon Vadisi merkezli küresel risk sermayesi şirketi olan Pegasus Tech Ventures ile iş birliği gerçekleştirdi.
Pegasus Ventures ile Türkiye’de yeni bir yapılanma ile Girişim Sermayesi (Venture Capital as a Service) iş modelinin hayata geçirileceği, bu bağlamda büyük şirketlerin girişimcilik eko sistemine çok daha büyük parasal kaynaklarla girileceği düşünülmekte.
Pegasus Tech Ventures’ın yatırım yaptığı şirketler arasında; SpaceX, SoFi, 23andMe, Bird, Calm ve Carbon gibi şirketler yer alıyor. (2)
II. Sermaye Piyasaları
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından Azerbaycan Cumhuriyeti Merkez Bankası Teknik Destek ve İşbirliği Programı Hakkında Basın Duyurusu yayınlandı.
Sermaye Piyasası Kurulu ve Azerbaycan Cumhuriyeti’nde sermaye piyasalarında düzenleme ve denetim yetkisine sahip olan Azerbaycan Cumhuriyeti Merkez Bankası arasında, ilki 31 Ağustos-03 Eylül 2020 tarihlerinde yapılan teknik destek ve işbirliği programının ikincisi tamamlandı. 01 Eylül – 09 Eylül 2021 tarihleri arasında uzaktan erişim yoluyla gerçekleştirilen programda Sermaye Piyasası Kurulu meslek personeli tarafından Azerbaycan Cumhuriyeti Merkez Bankası çalışanlarına;
Yatırım kuruluşları, portföy yönetim şirketleri ve yatırım fonlarına ilişkin ülkemiz düzenlemeleri ile söz konusu kurumların gözetimi ve denetimi,
Menkul kıymet ihraçlarına ilişkin düzenleme ve uygulamalar,
Türkiye’deki Yatırımcı Tazmin Sistemi konularında bilgi ve deneyimleri aktarıldı. (3)
Inveo Yatırım Bankası’nın kurulması için BDDK’ya yapılan başvuru onaylandı.
Inveo Yatırım Holding Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Dr. Önder Halisdemir’in yönettiği yatırım bankası kurma çalışmaları kapsamında temmuz ayında BDDK’ya müracaat edilmişti. BDDK, Inveo Yatırım Holding ve iştiraki Türkiye’nin en büyük yatırım kuruluşlarından Gedik Yatırım tarafından yapılan Gedik Yatırım kuruluş başvurusunu onayladı.
Yatırım bankacılığı alanında faaliyet gösterecek olan Inveo Yatırım Bankası’nın sermayesinin %74,99’u Inveo Yatırım Holding A.Ş.’ye, %25’lik kısmı ise Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’ye ait olacak. Geri kalan hisseler ise grup şirketlerinden Inveo Portföy Yönetimi A.Ş., Gedik Yatırım CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı arasında paylaşılacak. (4)
III. Dikkat Çeken
Webrazzi Summit
Covid-19 salgını sebebiyle geçtiğimiz yıl sadece online olarak gerçekleştirilen Webrazzi Summit, bu yıl hibrit bir modelle kısıtlı sayıda katılımcıyla offline ve online olarak gerçekleşecek. (5)
Legal Tech, Girişim Sermayesi yatırımcılarının ilgisini çekiyor
Crunchbase verilerine göre, yasal teknoloji şirketleri bu takvim yılında şimdiye kadar 1 milyar dolardan fazla risk sermayesi yatırımı gördü. Bu sayı, geçen yıl yatırılan 510 milyon doları ve 2019'da tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 989 milyon doları geride bıraktı.
Sektörün içindekiler, artan yatırımın, COVID-19 pandemisinin getirdiği zorluklardan ve halihazırda ağır, ancak istikrarlı bir şekilde, sektörü 21. yüzyıla getirmeye çalışan bulut ve diğer teknolojileri kabul etmek için yasal dünyadaki değişiklikten kaynaklandığını söylüyor.
Hukuk firmalarına uygulama yönetimi ve müvekkil işbirliğinde yardımcı olan web tabanlı araçlar sağlayan Clio, 2019'da 250 milyon dolarlık bir D Serisi elde ederek hukuk teknolojisi alanındaki en büyük büyüme özsermaye turlarından birini yükseltti.
Şimdiye kadar açıklanan 2021 yılının 85 finansman devri anlaşma akışı önceki yılların biraz gerisinde, özellikle geçen yılki 129 anlaşmanın ve 2019'daki 147 anlaşmanın oldukça gerisinde. Bu yıl sektördeki en büyük devirlerinden bazıları şunlar:
İşverenlerin arka plan kontrolleri başlatarak iş arayanları taramasına yardımcı olan bir platform olan San Francisco merkezli Checkr, bu ayın başlarında 4.6 milyar dolarlık bir değerlemeyle 250 milyon dolarlık E Serisi topladı;
San Francisco merkezli hukuk hizmetleri sağlayıcısı Rocket Lawyer, Nisan ayında 223 milyon dolarlık bir girişim turunu kapattı; ve
Boston merkezli isteğe bağlı uzaktan elektronik noter hizmeti Noterize, Mart ayında 760 milyon dolarlık bir değerleme ile 130 milyon dolarlık D Serisi topladı. (6)
Devralmalar 5 yılın en yüksek seviyesine çıktı, oyun şirketi stüdyoları mobil oyunları hedefliyor.
Crunchbase verilerine göre, oyun alanındaki şirketler tarafından devralmalar 2021'de oldukça yüksek bir seviyeye ulaştı ve son beş yılın tüm yıl toplamlarını aştı.
Birleşme ve devralma faaliyetinin başlaması, oyun şirketlerinin geçen yıl boyunca rekor kullanım deneyimi yaşamasıyla ortaya çıktı. COVID-19 pandemisi ile her yaştan tüketicinin evde daha fazla zaman geçirmesi ve oyun oynamak için daha fazla saat harcaması en büyük etkenlerden.
Crunchbase verilerine göre, oyun alanındaki şirketler – hem VC destekli hem de başka türlü – geçen yıl 165'ten ve 2019'da 142'den fazla olarak bu yıl dünya çapında 220 şirket satın aldı.
Özellikle girişim destekli startuplara bakıldığında, Crunchbase verilerine göre, geçen yıl ve 2019'da 42, 2021'de ise şimdiye kadar 48 oyun şirketi satın alındı, ancak 2016'da edinilen beş yılın en yüksek seviyesi olan 59'a henüz ulaşılamadı.
Bu satın almalar şunları içermekte:
Etkileşimli deneyimler için bir oyun topluluğu platformu olan Mayhem (Niantic tarafından satın alındı);
Oyuncular için bir iletişim platformu olan Guilded (Roblox tarafından satın alındı);
Uzaktan akış için teknoloji üreten bir şirket olan Parsec (Unity Technologies tarafından satın alındı);
Bir mobil oyun şirketi olan Reworks (Playtika tarafından satın alındı); ve
Bir video oyunu yayıncısı olan 704Games (Motorsport Games tarafından satın alındı). (7)
KAYNAKÇA
YAZAR
Av. Ferhan Yıldızlı
Av. Gizem Uzunoğlu
Stj. Av. Mert Dilmen
Stj. Av. Selenay Köse
Comments