İÇİNDEKİLER
1. Birleşme & Devralmalar ile Girişim Sermayesi Yatırımları
- Avrupa’da Birleşme ve Devralmalar Hız Kazandı
- Boğaziçi Ventures Sürdürülebilirlik Stratejilerini Rapor Halinde Yayınladı
- Tayvan Merkezli Kripto Para Borsası WOO Network, Türkiye’de Faaliyete Geçiyor
2. Sermaye Piyasaları
- Yeşil Borçlanma Aracı, Sürdürülebilir Borçlanma Aracı, Yeşil Kira Sertifikası, Sürdürülebilir Kira Sertifikası Rehberi Yayımlandı
- İhraççıların LEI Kodu Alması Hakkında Duyuru Yayınlandı
3. Metaverse
- Türk Bankası Metaverse Coin Projesinde Yer Aldı
4. Dikkat Çeken
- Rusya-Ukrayna Çatışması, VC Finansmanını Etkilemekte
- Ukrayna’ya Bitcoin Bağışı Gerçekleşti
- İlgi Çeken Bir Webinar: Dubai FinTech Ecosystem
1. Birleşme & Devralmalar ile Girişim Sermayesi Yatırımları
Avrupa’da Birleşme ve Devralmalar Hız Kazandı
Genellikle birleşme ve devralmalar için sakin geçen bir dönem olan üçüncü çeyrekte, bu yıl tahmin edilenin aksine toplam 1.4 Trilyon Dolar tutarında anlaşma faaliyetinin gerçekleştiği açıklandı. İkinci çeyrekte kaydedilen 1.6 Trilyon ABD Doları'na kıyasla bir düşüş olmasına rağmen, toplam değer, Mergermarket verilerine göre herhangi bir üçüncü çeyreğin en yüksek değerine ulaşmış ve üçüncü çeyrekteki küresel birleşme ve devralma değeri ilk kez 1 Trilyon Doları aşmıştır.
Üçüncü çeyrek genel olarak yazılım anlaşmalarının, bir kez daha hakim konumda yer aldığı ve M&A değeri açısından Mergermarket rekorunun kırıldığı en güçlü çeyrek oldu.
Çeyreğin en büyük işlemi, şu anda rekor düzeydeki en büyük SPAC M&A anlaşması olan Lionheart Acquisition Corporation II tarafından 44.3 Milyar ABD Doları tutarındaki anlaşmanın kaynak olduğu MSP Recovery'nin satın alınması oldu.
Sektördeki diğer önemli anlaşmalar arasında, ödeme teknolojisi firması Square'in, COVID-19 pandemisinin başlangıcından bu yana e-ticaret işlemlerindeki büyümenin teşvik ettiği bir anlaşmayla Avustralyalı "Şimdi Al Sonra Öde" hizmetleri sağlayıcısı Afterpay'i satın alması yer almakta. 26,6 Milyar ABD doları tutarındaki anlaşma, Avustralya'daki şimdiye kadarki en büyük M&A anlaşmasıdır.
Boğaziçi Ventures Sürdürülebilirlik Stratejilerini Rapor Halinde Yayınladı
Girişimcilik ekosistemi içinde yerli teknolojilere yatırımlarıyla öne çıkan ve fintech, sağlık, güvenlik, oyun sektörleri ve NFT çalışmaları ile dijital sanat gibi alanlara ilişkin 2021 yılında toplam 11 girişime 48 milyon 570 bin 172 TL’lik yatırım gerçekleştiren Boğaziçi Ventures, 1 yılı aşkın süredir sürdürülebilirlik stratejisi ve sosyal etki ölçümlemesi üzerine gerçekleştirdiği çalışmaları bir rapor haline getirip yayınladı.
İlgili rapora göre portföylerinde yer alan şirketlere verilen mentorluk hizmetleri sonucunda müşteri bazında yüzde 15, istihdam olarak yüzde 20, ciro artışında ise yüzde 40’ın üzerinde artış kaydedildi. Ayrıca bu şirketlerin belirli bir kısmının birkaç ay içerisinde İngiltere, ABD, Afrika gibi çeşitli ülkelerin yer aldığı uluslararası pazarlara açıldığı da belirtildi.
Tayvan Merkezli Kripto Para Borsası WOO Network, Türkiye’de Faaliyete Geçiyor
Binance, Polygon, Avalanche, Crypto.com gibi global partnerlikleri bulunan ve aynı zamanda kripto parasının da üreticisi olarak bilinen WOO Network Aralık 2021 itibarıyla Türkiye pazarına adım atmış ve Türk kripto para yatırımcılarına hizmet sunmaya başlamıştır.
Bu hizmetin Türkiye’de de sunulmaya başlamasından çok kısa bir süre sonrasında WOO Network, Türkiye’yi 2022 yatırımlarınca öncü olarak belirlemiştir.
WOO Token, WOO X, WOO TRADE ve WOOFi gibi birçok farklı kripto para projesine imza atan WOO Network; Bitcoin, Ethereum, WOO Token, Avalanche, 1inch ve Doge başta olmak üzere 90 farklı kripto parada işlem imkânı sunmaya devam etmektedir.
2. Sermaye Piyasaları
Yeşil Borçlanma Aracı, Sürdürülebilir Borçlanma Aracı, Yeşil Kira Sertifikası, Sürdürülebilir Kira Sertifikası Rehberi Yayımlandı
SPK tarafından sürdürülebilirliğe olumlu katkı sağlayacak yatırımların finansmanının teşvik edilmesi için Sermaye Piyasası Kanunu md. 1 ve md. 128/e hükümleri uyarınca “Yeşil Borçlanma Aracı, Sürdürülebilir Borçlanma Aracı, Yeşil Kira Sertifikası, Sürdürülebilir Kira Sertifikası Rehberi” (“Rehber”) Kurul Karar Organı’nın i-SPK 128.18 (24/02/2022 tarih ve 10/296 s.k.) sayılı İlke Kararı ile kabul edilerek yayımlanmıştır.
Söz konusu Rehber ile yeşil projelerin finansmanı sürecinde uyulacak temel ilkeler ve Rehber kapsamında hazırlanması gereken çerçeve belgesinin asgari unsurları belirlenmektedir.
Rehber ile yeşil, sürdürülebilir borçlanma araçlarına özgü “proje seçimi”, “ihraçtan elde edilen fonun kullanımı”, “ihraçtan elde edilen fonun yönetimi” ve “raporlama”ya ilişkin kamuyu aydınlatma, raporlama yükümlülükleri ve dış değerlendirme hizmeti sunumu konuları “yükümlülük” ve “tavsiye” niteliğindeki kurallar ile düzenlenmektedir. İlgili kurallara erişmek için; https://spk.gov.tr/Sayfa/Dosya/1362
İhraççıların LEI Kodu Alması Hakkında Duyuru Yayınlandı
Sermaye Piyasası Kurulu’nun 18 Şubat 2022’de yayınladığı duyuru ile SPK m.87/4 uyarınca veri depolamada etkinliğin artırılması amacıyla, Türkiye’de finansal işlem gerçekleştiren gerçek ve tüzel kişilerin, Kurulca belirlenecek bir kurumdan tanımlayıcı bir kod veya numara olarak tanımlanmış olan LEI (Legal Entity Identifier/ Tüzel Kişi Kimlik Kodu) kodu almaları zorunlu hale gelmiştir. Bu zorunluluk Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. tarafından ilk olarak 21.11.2019 tarihli 871 numaralı genel mektupla ihraççılara duyurulmuştur. Hatta MKK tarafından 18.06.2020 tarih ve 1684 ile 02.10.2020 tarih ve 1751 numaralı duyurular yapılarak LEI kodunu henüz iletmeyen ihraççıların gerekli bildirimleri 31.10.2020 tarihine kadar yapmaları hususunda gerekli hatırlatmalar yapılmasına rağmen bu süreci tamamlamayan ihraççıların bulunduğunun görülmesi sonucunda ilgili duyuru yayınlanmıştır.
3. Metaverse
Türk Bankası Metaverse Coin Projesinde Yer Aldı
Türkiye’de özel sermayeli bir yatırım bankası olan Aktif Bank’ın basın açıklaması ile, en popüler metaverse projelerinden olan Decentraland’da (MANA) birkaç parselden oluşan geniş bir alanın satın alındığını ve operasyonlar için bu dijital alanın tasarlanmaya başlandığını duyurdu.
Metaverse coin projesi Decentraland (MANA), Ethereum Blockchain tarafından desteklenen bir sanal gerçeklik platformu olarak kullanıcıların içerik ve uygulamalar oluşturmasına, deneyimlemesine ve bunlardan para kazanmasına olanak tanımakta. Bu sanal dünyada, kullanıcılar daha sonra gezinebilecekleri, üzerine inşa edebilecekleri ve para kazanabilecekleri araziler satın alabiliyorlar.
Söz konusu metaverse coin projesi Decentraland’de yer alan ilk ve tek Türk bankası olan Aktif Bank, dijital bankası N Kolay ve Passo uygulamaları yanında ayrıca 2 yıldır sponsoru olduğu N Kolay İstanbul Maratonu ile ilgili projelere de bu platformda yer vereceğini müjdeledi.
4. Dikkat Çeken
Rusya-Ukrayna Çatışması, VC Finansmanını Etkilemekte
2021, VC destekli girişimlerin para toplaması için rekor bir yıl olsa da, bu yıl Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle çok daha yavaş başladı.
Crunchbase verilerine göre, geçen yıl, tasarım firmaları ve donanım geliştiricilere kadar her şeyi içeren VC destekli girişimlerinin 6,4 milyar dolardan fazla fon sağladığı görülmüştü.
Yine Crunchbase'e göre, bu yıl şimdiye kadar, bu tür girişimler sadece yaklaşık 237 milyon dolar topladı. 2022 yılının yalnızca 2 ayını geride bıraksak da bu veriler üç yılın en düşük seviyesi için bir işaret niteliği taşımakta.
Ukrayna’ya Bitcoin Bağışı Gerçekleşti
Kripto para analistlerinin paylaştığı bilgilere göre Ukrayna’ya yardım amacıyla milyonlarca dolar değerinde Bitcoin bağışı yapıldı. Böylece kripto birimlerinin bağış için farklı ve güçlü bir alternatif haline geldiği gözlemlendi.
Şimdiye kadar 4 bini aşkın bağış yapıldığı, anonim Bitcoin bağışı yoluyla Ukrayna’daki savaşa destek amacıyla toplanan paranın en az 11 milyon dolar olduğu ifade edildi. Yapılan ortalama bağışın 95 dolar olduğu belirtilirken, isimsiz bir bağışçının bir sivil toplum kuruluşuna 3 milyon dolar değerinde Bitcoin hediye ettiği de bildirildi.
İlgi Çeken Bir Webinar: Dubai FinTech Ecosystem
FinTech İstanbul Platformu ve Dubai International Financial Centre (DIFC) tarafından online olarak gerçekleştirilecek etkinlikte inovasyon merkezindeki fırsatlar, Dubai’de iş dünyasına giriş seçenekleri ve DIFC ile bağlantılı olmanın sağlayacağı faydalar konu edilecektir. Webinar yayını Fintech İstanbul’un Youtube kanalı üzerinden 7 Mart 2022 Pazartesi günü, saat 11.00-12.00 arasında gerçekleştirilecektir. Daha detaylı bilgi için; https://fintechistanbul.org/2022/02/26/webinar-daveti-dubai-fintech-ecosystem/
KAYNAK
YAZARLAR
M&A Ekibi
Comments